Džou Stramer dobija trg u Granadi

Agencije
Džou Stramer dobija trg u Granadi

Granada - Španski grad Granada planira da nazove jedan svoj trg po pokojnoj britanskoj zvijezdi pank muzike Džou Strameru, koji je opjevao ovaj grad u jednoj od pjesama grupe "Kleš", izjavili su danas zvaničnici.

Pjesma "Španske bombe" iz 1979. godine opisuje španski građanski rat i najpoznatijeg Granadinog sina, pjesnika Federika Garsiju Lorku, kojeg su nacionalisti pogubili 1936. godine.

Gradska komisija za građanska odlikovanja prihvatila je peticiju sa zahtjevom da se Strameru oda počast. Peticiju je potpisalo nekoliko hiljada ljudi na "Fejsbuku", a podržao ju je i list "Ideal".

Stramer će dobiti mali trg udaljen nekoliko stotina metara od palate Alhambra, jedne od najvećih turističkih atrakcija u Španiji.

"Očekuje se da će gradski savjet u februaru odobriti ovaj projekat", izjavio je AFP-u izvor iz gradske uprave koji nije želio da bude imenovan.

Stramer je živio na jugu Španije tokom osamdesetih godina prošlog vijeka i pomagao lokalnim bendovima u snimanju ploča, piše "Ideal".

"Dobri stari Džo je došao u Granadu zaveden pričama o građanskom ratu, ubistvu Lorke i imidžom Granade. On je radio, živio i pio u ovom gradu", navodi se u tekstu.

Pjesma "Španske bombe" proslavila je imena Lorke i Granade i pjevale su je hiljade mladih pobunjenika i aktivista, piše španski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana