Džoni Dep otkrio javnosti još jedan svoj talenat

GS
Džoni Dep otkrio javnosti još jedan svoj talenat

U Njujorku je otvorena interaktivna i eksperimentalna izložba holivudske zvijezde Džonija Depa. Slavni glumac predstavio se opusom koji je nastajao decenijama, a koji ilustruje njegov životni put, od ranih portreta majke do serije radova o identitetu i slavi.

Ispunjena "Gomilom stvari" što je i naziv izložbe, postavka je osmišljena da vodi publiku kroz različite faze Depovog života, kao i njegovog kreativnog procesa. Većina radova je na papiru. Počeo je da slika i crta još kao tinejdžer, i to je bila neka vrsta mehanizma za suočavanje, poput vođenja dnevnika.

"Ideja je, pretpostavljam, da se samo prošeta kroz gomilu stvari koje su godinama bile odložene, jer zaista, nikada nisam imao nikakve posebne planove da ih pokažem svijetu, bile su samo za mene. Moj dnevni posao je gluma, snimanje filmova, ali imao sam u životu i druge stvari koje su mi bile u najmanju ruku važne. To jest, muzika je moja prva ljubav od djetinjstva, ali odmah pored toga, je još jedan, tihi oblik izražavanja - crtanje i sastavljanje slagalica od linija i oblika“, kaže holivudska zvijezda.

Na izložbi se mogu vidjeti, pored crteža i slika, Depovi blokovi za crtanje koji istražuju brojne stilove, od ekspresionizma do nadrealizma, i do sada neviđena djela, kako u fizičkoj tako i digitalnoj formi. Među najistaknutijim su intimni portreti članova porodice i prijatelja. Svaka prostorija priča drugu Depovu priču i pruža posjetiocima imerzivno iskustvo.

"Mislim da njegov rad zaista karakteriše veoma spontan, nepripremljen proces i to mu omogućava da se udubi u svoje omiljene teme, kao što su ljudskost i ranjivost što stvara osjećaj autentičnosti. Izložba pokušava da prikaže taj stvaralački proces različitim pričama koje su u vezi sa određenim trenutkom njegovog života ili određenim iskustvom“, objašnjava En Sofi Vilemin, istoričarka umjetnosti.

Depova umjetnost odražava njegovo putovanje. Ono što je počelo kao kompulzivna potreba za stvaranjem, istraživanjem misli i osjećanja, razvilo se u bogat i raznovrstan rad, prožet širokim uticajima iz istorije umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana