Demi Mur brine o slonovima

Glas Srpske
Demi Mur brine o slonovima

Demi Mur je povela bitku za zaštitu cirkuskih slonova tokom svog putovanja kroz Gruziju. Naime, ona je pozvala tamošnje političare da porade na otklanjanju "rupa" u zakonu. Radi se o tome da se u cirkusu koriste kuke za disciplinovanje životinja, što je zabranjeno u bilo kojim drugim okolnostima, ali kada je u pitanju cirkus tu je napravljen propust u zakonu.

Glumica je za američke medije dala pismenu izjavu u kojoj je navela da se više nigdje ne koriste kuke za disciplinovanje slonova, uključujući i zoološki vrt u Atlanti, a ni neko drugo oružje.

- Nadam se da će se ovo pravilo primjenjivati u cirkusima, jer slonovi zaslužuju naše poštovanje, ljubaznost i zaštitu.

Mur je, inače, član PETA-e, organizacije koja se bavi zaštitom ugroženih životinja.

- Vidjela sam da su slonove tukli metalnim predmetima, teškim šipkama na čijem se vrhu nalazi šiljak. To je sve rađeno sa ciljem da se oni prisile da izvode određene trikove, koji su jako bolni i besmisleni. Prošle godine je trebalo da bude uvedena zabrana za korišćenje ovih kuka, ali je oborena samo zbog jednog glasa - izjavila je Mur.

Za prava životinja predano se zalaže i čuvena glumica Brižit Bardo, koja je nedavno pokrenula kampanju kojom bi spriječila religiozna ubistva životinja u Francuskoj.

Ova 76-godišnja filmska legenda postala je pravi borac za životinjska prava, pa je prošle godine tako intervenisala da budu ukinute borbe bikova u Španiji i sezona lova u Kanadi.

Početkom godine svoju pažnju usmjerila je na klanje životinja u tradicionalnim jevrejskim i islamskim ritualima. Bardo je osnovala organizaciju koja nosi njeno ime, a sa još šest drugih nastoji da stane pomenutoj pojavi u kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana