Britanci poludjeli poslije pojavljivanja Kejt Midlton: Ovo je sramotno

GS
Britanci poludjeli poslije pojavljivanja Kejt Midlton: Ovo je sramotno

Nakon što se Kejt Midlton poslije šest mjeseci prvi put pojavila u javnosti, u subotu na tradicionalnoj ceremoniji obilježavanja rođendana britanskog monarha, naciju je očarala pojavom.

Naime, Kejt je u januaru operisala abdomen nakon čega joj je dijagnostikovan izvjestan oblik raka.

U martu je objavila da je na preventivnoj hemoterapiji, a od tada nije nigdje viđena, sve do petka kada je objavila svoju fotografiju i najavila da će se pojaviti na ceremoniji.

Društvene mreže odmah su preplavile njene fotografije i snimci, posebno oni razgovora sa djecom. Britanski mediji kao da se takmiče ko će napisati najljepši članak o njoj, a izgleda da je "Telegraf" otišao predaleko jer je izazvao gnjev čitalaca.

Naime, autorka Alison Pirson napisala je za "Telegraf" članak pod naslovom "Naša draga damo: Nesebično pojavljivanje princeze od Velsa bio je tonik koji je bio potreban Britaniji".

Prvim dijelom naslova aludirala je na činjenicu da je haljina koju je Kejt nosila izgledala kao kopija one koju je nosila Odri Hepbern u istoimenom filmu (My Fair Lady) iz 1964. godine.

"Dok bi obični smrtnici ostali kod kuće, Ketrin je dokazala da šou mora da se nastavi", napisala je Alison, izazivajući bijes.

Ali Pirson se tu nije zaustavila, jer je nastavila da zahvaljuje Kejt Midlton što je došla na paradu.

"Dvije riječi: hvala vam. Hvala vam, princezo od Velsa, što ste bili pravi vojnik i što ste prisustvovali Pozdravu bojama hladnog, tmurnog dana kada bi obični smrtnici sa vašom bolešću ostali kod kuće, ušuškani u pidžamama. Hvala vam što ste žrtvovali privatnost koja vam je tako očajnički potrebna da biste u potpunosti izliječili", napisala je ona.

"Hvala vam što ste izrazili podršku bolesnom kralju na dan službene proslave njegovog rođendana i što ste dali podsticaj široj kraljevskoj porodici, kojoj nedostaje zvjezdane moći otkako ste se u januaru povukli iz javnog života zbog teške operacije. Hvala što ste me podsjetili na prelijepu ljepotu Odri Hepbern u bijeloj haljini sa prelijepom, ogromnom, prugastom, crno-bijelom mašnom. Vi ste naša draga dama", nastavila je.

Članak nije prošao dobro, već je izazvao bijes Britanaca, kojima se nije svidjelo što Pirson naziva "običnim smrtnicima" sve ljude koji se bore sa rakom te šta oni treba da urade da bi bili božanski poput Kejt.

"Izabraću hiljade Britanaca koji nemaju luksuz da ne dolaze na posao iako imaju rak, i one koji zbog toga svakodnevno ostaju kod kuće, umjesto Ketrin, princeze od Velsa. Hiljade oboljelih od raka u Britaniji osjećaju posljedice dugih lista čekanja i zdravstvene diskriminacije, umiru bez liječenja, nemaju finansijsku, moralnu i društvenu podršku, ali se jednog dana pojavljuje Kejt Midlton, i iako je simbol svake prednosti koja se sistematski uskraćuje drugima koji imaju rak, predstavlja se kao 'tonik koji je potreban Britaniji'? Uz dužno nepoštovanje, odj*bi. Jedini smrtnici ovdje su Alison Pirson i urednik koji je odobrio ovu uvredljivu tiradu", poručila je britansko-nigerijski advokat i aktivista Šola Mos-Šogbamimu.

"Obični smrtnici sumiraju sve što nije u redu sa kraljevskim institucijama 2024",  "Ona je obična smrtnica kao i mi, jedina razlika je što se udala bogato. Ona nije ništa bolja od bilo koga ko trenutno prolazi kroz liječenje raka", "Moja maćeha nije mogla da jede i povraćala je jer je imala tumor veličine lubenice koji joj je blokirao stomak i crijeva. Sad shvatam da je bila niža vrsta jer nije imala tim stilista i šminkera da je korljaju u zlatnoj kočiji", bili su samo neki od komentara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana