Brega, Tonči i Grašo snimaju album na Jahorini

Glas Srpske
Brega, Tonči i Grašo snimaju album na Jahorini

Goran Bregović ovih dana boravi u vikendici na Jahorini i sa hrvatskim muzičarima Tončijem Huljićem i Petrom Grašom sprema etnoalbum namijenjen svjetskom tržištu, pišu agencije.

Pjesme su napisane na starodalmatinskom jeziku, a tekstovi govore o problemima malog čovjeka koji živi prilično izolovano, a globalizacija ga nije promijenila i pokvarila. Inicijator Huljić komponuje muziku, Bregović radi aranžmane, a pjevaće Grašo.

- On ima jednostavnu psihologiju života za razliku od nas pametnjakovića koji nepotrebno komplikujemo život. Endemska je vrsta, iz malog je mjesta, živi od početka do kraja u tom svom krugu, u malom prostoru i uživa u svom životu. Okružen je sa taman toliko ljudi koliko mu treba - priča Huljić o malom čovjeku i skreće pažnju na probleme savremenog čovjeka.

- Mi se bavimo svim i svačim i mislimo da smo srećniji od njega, a u stvari užasno puno radimo, malo spavamo, raspadaju nam se porodice, a internet nam je zamijenio druženje sa prijateljima - istakao je Huljić.

Muzika koju prave zvuči, kaže vođa "Magazina", kao da ste se probudili usred Felinijevog filma, a njih trojica se na Jahorini odlično provode u pauzama rada.

- Mene sve ovo veoma zabavlja - kaže Bregović i objašnjava da muzika nije ozbiljna stvar, te da se ginekolozi i rudari bave ozbiljnim poslom, a ne muzičari.

Grašo je prezadovoljan saradnjom sa dva estradna vuka, a za pjesme kaže da su nešto najegzotičnije što je ikada čuo.

Album bi trebalo da izađe na proljeće.

Inače, Bregović se prije nekoliko dana susreo sa gradonačelnikom Sarajeva te najavio povratak u rodni grad, gdje želi da nastavi svoj stvaralački rad.

- Kada bih pronašao neki način kako da radim ovdje, dolazio bih češće - rekao je, između ostalog, Bregović, koji je na sastanku dobio na poklon monografiju čuvenog slikara Voje Dimitrijevića i suvenir Sarajeva izrađen u bakru.

Nekoliko Bregovićevih veoma bliskih prijatelja sumnja da će do njegovog povratka ikada doći jer njegova supruga Dženana mnogo voli Pariza, gdje sada živi i gdje im tri kćerke idu u školu. Inače, Bregović u sarajevskoj ulici Čekaluša ima dva stana koja su donedavno bila izdata jednoj španskoj organizaciji, ali sada su prazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana