Brega odsvirao kraj u Guči FOTO

G.S.
Brega odsvirao kraj u Guči FOTO

Koncertom Gorana Bregovića u Guči je završen 53. Dragačevski sabor trubača, koji je prema ocjeni organizatora, za sedam dana posjetilo oko 450.000 ljudi.

U Guči je i ove godine bilo mnogo ljubitelja trube iz Republike Srpske, a posljednje večeri u masi se vidjela zastava sa natpisom "Banjaluka Lauš". Među posjetiocima je bio veliki broj turista iz evropskih zemalja, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Pobjednik 53. ovogodišnjeg sabora je Kristijan Azirović iz Bojnika, nagrada publike "Zlatna truba" pripala je Dejanu Jevđiću iz Požege, za najbolji orkestar proglašen je bend Ekrema Mamutovića iz Vranja, a najizvornije muziciranje prikazao je Stojan Krstić iz Lepenice. Na završnom takmičenju nadmetalo se 16 orkestara.

Saboraši su, dok je trajala manifestacija, uživali u mnogobrojnim programskim sadržajima. Osim zvuka trube, koji se čuo na svakom koraku, oko 1.240 učesnika, kulturno-umjetničkih društava, pjevačkih grupa, pobrinulo se da brojni gosti iz zemlje i inostranstva, iz dragačevske varošice nadaleko poznate po ovom instrumentu, odu zadovoljni i u iščekivanju 54. sabora.

Organizovane su i brojne izložbe u Muzeju trube, a saboraši su imali priliku da vide i improvizaciju stare dragačevske svadbe. Većih incidenata tokom sedam dana trajanja Sabora nije bilo, osim što je jedan engleski državljanin teško povrijeđen kada je pao sa mosta u Guči u rijeku Bjelicu. 

Dragačevski sabor je jedinstveno nadmetanje trubačkih orkestara u svijetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana