Braća nisu zajedno ni za godišnjicu – 25 godina od Dajanine smrti, a Vilijam i Hari potpuno otuđeni

GS
Foto: Tanjug/AP

Prinčevi Vilijam i Hari će u privatnosti obilježiti 25. godišnjicu smrti svoje majke, princeze Dajane, ali i odvojeno, jer se nesuglasicama među braćom ne nazire kraj.

Lejdi Dajana Spenser, čiji je bajkoviti brak s princom Čarlsom osvojio svijet dok se javno nije razotkrila nevjera, a završio se razvodom, poginula je u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

Prije pet godina njeni su sinovi prisustvovali nizu javnih komemoracija te su javno progovorili o trajnim posljedicama koje je majčina smrt ostavila na njihove živote. No ove godine braća neće učestvovati ni u jednoj službenoj komemoraciji, već će godišnjicu obilježiti u privatnosti sa svojim porodicama.

Vilijam (40) je nedavno najavio da se iz Londona sa suprugom Kejt i njihovo troje djece seli na imanje Vindzor zapadno od Londona, a Hari (37) sada živi u Kaliforniji sa suprugom Megan i njihovo dvoje djece, nakon što je par napustio kraljevsku porodicu početkom 2020. godine.

Zvanično obavještenje oba para glasilo je da će provesti dan privatno obilježavajući godišnjicu Dajanine smrti odvojeno.

Nasljeđe

Dajanu danas cijene jer je prekinula konvencionalan i uštogljen način života kraljevske porodice. Britanska monarhija već je vijekovima poznata po prepoznatljivom stilu života prepunom protokola. Dajana je bila i ostala jedna od omiljenih članica britanske kraljevske porodice, koja je prema mišljenju mnogih zaslužna za činjenicu da su se potomci kraljice Elizabete i čitava njena porodica u javnosti malo opustili.

Džo Litl, glavni urednik časopisa Majesty, smatra da je Dajana snažno uticala na svoje sinove, trudeći se da budu manje formalni u odnosu s ljudima, premda im je kraljevska tradicija to nalagala. U prilog tome govori i činjenica da je njen stariji sin Vilijam srdačno izgrlio engleske fudbalere nakon njihove pobjede na Euru 2022. održanom ranije u avgustu.

Dajana je za života bila posvećena dobrotvornom radu, posebno kada je riječ o razbijanju predrasuda te je bila vrlo angažovana na promjeni odnosa prema oboljelima od HIV-a i AIDS-a. Omiljena princeza i danas se smatra modnom ikonom, a poznato je i da je neretko kršila protokol koji je zahtijevao elegantno oblačenje.

Potvrda trajne fascinacije kraljevskom porodicom, posebno Dajanom je i činjenica da je prošli vikend sportski Ford Escort, nekad u njenom vlasništvu, na aukciji prodat za oko 851.000 dolara.

Razdor

Vilijam i Hari su imali samo 15 i 12 godina kad je Dajana poginula.

Prošle godine braća su otkrila njen kip u Kensingtonskoj palati na dan kada je pokojna princeza trebalo da napuni 60. godina.

No razdor, za koji upućeni tvrde da je počeo nedugo nakon što je Hari počeo da izlazi sa sadašnjom suprugom Megan Markl, jedva su uspijevali da prikriju.

U međuvremenu se odnos između braće pogoršao, a razdor produbio, javlja Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana