Bezosova nova jahta od 500 miliona dolara na ispitivanjima, biće spremna na ljeto

Tanjug
Bezosova nova jahta od 500 miliona dolara na ispitivanjima, biće spremna na ljeto

NjUJORK - Nova superjahta milionera Džefa Bezosa vrijedna 500 miliona dolara prolazi kroz pomorska ispitivanja, a trebalo bi da bude spremna za plovidbu na ljeto.

 

Jedrilica „Koru“ od 127 metara prošle nedjelje je napustila brodogradilište u Holandiji i usidrila se u srijedu kod obale Španije u blizini Majorke, gdje je podvrgnuta testiranju, prenosi Blumberg. 

Pomorska ispitivanja su uobičajena procedura kako bi se vlasnik plovila uvjerio u ispravnost, nakon čega jahta može biti vraćena u brodogradilište na finalna podešavanja, prije isporuke vlasniku.

Procjenjuje se da je superjahta sa tri jarbola koštala osnivača Amazona više od 500 miliona dolara.

Bezos (59) je treća najbogatija osoba na svijetu sa bogatstvom od 126,2 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Ranije poznat kao I721, brod je sada registrovan kao „Koru“ i plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva. To je najveća jedrilica po površini, prema Boat Internešenalu, i jedna od najvećih koje je izgradio holandski Okeanko.

Kako prenosi Blumberg, veličina superjahte izazvala je brojne glavobolje Bezosa i njegovih graditelja, budući da je zbog visine jarbola prvobitno zahtijevano od grada Roterdama da demontira istorijski čelični most, De Hef, kako bi jahta mogla da stigne do okeana.

Gradski zvaničnici su pristali da privremeno rastavljaju centralni dio mosta, ali je Okeanko na kraju povukao zahtjev usred negodovanja javnosti i izvukao brod na more bez jarbola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana