Bez obzira na pol, dijete princa Vilijama biće monarh

Glas Srpske
Bez obzira na pol, dijete princa Vilijama biće monarh

Kćerke i sinovi britanskih monarha imaće ista prava da postanu monarsi poslije promjena Zakona o nasljedstvu u Velikoj Britaniji koje su prihvaćene u petak, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron. Lideri 16 zemalja Komonvelta, gdje je kraljica poglavar države, jednoglasno su prihvatili ove promjene na sastanku u Pertu, u Australiji.

Promjene znače da će prvorođena djevojčica imati prednost da dođe na tron u odnosu na mlađeg brata.

To, takođe, znači da će budući monarh Britanije imati pravo vjenčanja sa katolikom, odnosno katolikinjom.

Promjene će važiti za buduću djecu vojvode i vojvotkinje od Kembridža, princa Vilijama i Kejt Midlton koji su se vjenčali ove godine.

Prema anketi koju je sprovela vladina agencija "YouGov" početkom aprila ove godine, 65 odsto ispitanih muškaraca i 83 odsto žena smatra da tron treba naslijediti prvorođeno dijete bez obzira na pol. Pravila nasljeđivanja koja su se do sada koristila pratila su potpuno neizmijenjen zakon iz 1701. godine.

Osim svojevrsne polne diskriminacije, prema kojoj pravilo prvorođenog vrijedi samo ako se radi o muškom djetetu, ovaj zakon posebno je zabranjivao da tron naslijedi katolik ili osoba u braku sa katolikom.

Vjeruje se da je rasprava o reformi nasljeđivanja bila dio pokušaja modernizacije kraljevske porodice u kojoj se već decenijama nižu nemili događaji koji kvare imidž monarhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana