Banjalučani uživali uz trubače Guče

Anedrea Simanić
Banjalučani uživali uz trubače Guče

Banjalučani su u petak i subotu na bazenima hotela i velnes centra "Fortune" mogli da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu "48 sati Guče u Banjaluci", koji su svečano najavili ovogodišnji Sabor u Guči.

Prve večeri program su otvorile banjalučke mažoretkinje, poslije kojih su nastupila domaća mnogobrojna kulturno-umjetnička društva, etno-grupe i pjevački ansambli. Prisutni su imali priliku da degustiraju tradicionalna jela iz Guče kao što su puslice, vanilice, rolovane suve šljive u slaninici, domaći burek sa jajima... i naravno neizostavna rakija.

Zvijezde večeri bili su trubači orkestra Dejana Jevđića, koji su  izvođenjem starih izvornih pjesama i kola, do novokomponovane narodne muzike atmosferu doveli do usijanja, a posebno kada su sa bine sišli među posjetioce. Euforična publika je uz zvuke Dragačevske trube plesala i pjevala do kasno u noć.

Druge večeri scenario je bio sličan, osim što je publika bila još brojnija, a pored gostiju iz Guče nastupili su i Banjalučki trubači. Prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine opštine Lučani Vukoman Obrenić.

Manifestacija koja se prvi put održava u gradu na Vrbasu "48 sati Guče u Banjaluci", po riječima organizatora, pretenduje da postane tradicija poput one na Kastelu na kojoj se već desetak godina predstavljaju pobjednički trubački orkestri Sabora.

- U prethodnih deset godina obično je Guča poslije Sabora dolazila sa svojim pobjednicima, pa smo mi željeli da napišemo jednu malo drugačiju priču, a to je najava sabora, promocija naše kulture, običaja, hrane, da bismo privukli što više Banjalučana koji nisu bili, a i oni koji jesu da ponovo u idućim godinama posjete Guču - rekao je direktor turističke agencije "Guča travel" Petar Mijatović.

Prema njegovim riječima, na ovogodišnjem 50. jubilarnom saboru u Guči koji će biti održan od 8. do 14. avgusta prvi put biće organizovana fijakerijada, i duhovne večeri u crkvenoj porti gdje je i počeo prvi sabor kada su bila samo četiri učesnika.

Marketing menadžer hotela i velnes centra "Fortuna" Nataša Dujaković istakla je da će svi zainteresovani sve informacije o ovogodišnjem Saboru u Guči, kao i rezervacije za smještaj i prevoz moći da dobiju upravo u ovom objektu.

- Mi smo na neki način predstavnici i promotori Sabora i turističke agencije "Guča travel" u Banjaluci, i trudićemo se da olakšamo organizaciju putovanja svima onima koji žele da idu u Guču. Nadamo se da će se ova saradnja u budućnosti nastaviti i da će ova manifestacija postati tradicija našeg grada - dodala je Dujakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana