Angela Merkel najmoćnija žena na svijetu

Glas Srpske
Angela Merkel najmoćnija žena na svijetu

Njemačka kancelarka Angela Merkel prva je na "Forbsovoj" listi najmoćnijih žena svijeta, na kojoj su najzastupljenije političarke, poslovne žene i predstavnice medija. Američka državna sekretarka Hilari Klinton nalazi se na drugom mjestu, a za njom slijedi predsjednica Brazila Dilma Rouzef.

- Naša lista pokazuje različite i dinamične puteve moći kojima žene danas prolaze, bilo da vode jednu naciju ili se bave kritičnim pitanjima našeg vremena - izjavila je Moira Forbs, predsjednica i izdavač "ForbesWoman"-a.

Osam šefica država nalazi se na juče objavljenoj listi od 100 najmoćnijih žena prosječnih godina oko 55, a njih 22 nisu udate, prenosi Rojters.

Forbsova navodi Merkelovu kao lidera prave globalne ekonomije Evrope, Klintonovu hvali zbog načina suočavanja sa revolucijama na Bliskom istoku, a za Rouzefovu kaže da je ušla u istoriju kao prva žena na čelu najveće ekonomske sile u Južnoj Americi.

Na četvrtom mjestu je Indra Nuji, direktor američkog odjeljenja kompanije "Pepsi", koja upravlja poslovnim carstvom od 60 milijardi dolara.

Petoplasirana je Šeril Sandberg, direktor "Fejsbuka", koja je zaslužna za pripreme za izlazak ove društvene mreže na berzu i potencijalnu zaradu od 100 milijardi dolara.

Najmlađa na listi je dvadesetpetogodišnja Ledi Gaga, koja je zauzela 11. mjesto, a najstarija britanska kraljica Elizabeta (85) na 49. mjestu.

Američka prva dama Mišel Obama pala je sa prošlogodišnje prve pozicije na osmo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana