Ana Ivanović - Popularnost teško breme

Glas Srpske
Ana Ivanović - Popularnost teško breme

Mnogi im pozavide zbog toga što su poznati, ali u pojedinim momentima teniseri upravo zbog toga doživljavaju smiješne ili neprijatne scene. Ponekad zbog toga što su javne ličnosti dobijaju bolje mjesto u avionu, na primjer, a ponekad ne mogu da se odbrane od paparaca.


Najbolje rangirana srpska teniserka Jelena Janković priznala je da uživa u brzoj vožnji automobilom, kao i da joj policija u Srbiji redovno gleda kroz prste kad prekrši neko saobraćajno pravilo.

- Pažljiv sam vozač, ali volim da vozim brzo, da napravim neki slalom u saobraćaju. Ali, kad si vrlo poznat, u Srbiji možeš da se izvučeš. Kada me policajac zaustavi, pogleda me kroz prozor i kaže: "O, to si ti, Jelena! Srećan put. Navijamo za tebe. Ustajemo u tri ujutru da bismo te gledali." Dam im nešto za kafu ili pivo i oni mi kažu da mogu da idem - rekla je Jankovićeva, koja je kasnije pokušala da se izvuče riječima da nije baš tako mislila i da se malo šalila.

Nijemcu Tomiju Hasu dogodilo se nekoliko puta da ga ne prepoznaju, pa je morao i da pokaže legitimaciju.

- Ponekad te ljudi isprva ne prepoznaju. Bio sam na Niki plaži u Majamiju sa dva prijatelja. Konobarica je prišla i rekla da je teniski fan. Pitala je da li Tomi Has igra na turniru. Ja sam joj rekao da igra sutradan, na šta je ona odgovorila: ukoliko pobijedi igraće sa mojim prijateljem, Mardijem Fišom. Da, vidio sam žrijeb, rekao sam joj. Moji prijatelji su nastavili da je pitaju šta misli o Tomiju Hasu. Simpatičan je, ali je na terenu mahnit, odgovorila im je ona. Poslije desetak minuta kazao sam joj da sam ja Tomi, na šta je ona rekla: Znam ja ko je Tomi, a to nisi ti! Na kraju sam morao da izvadim svoju vozačku dozvolu - ispričao je jednom prilikom Has.

Ruskog tenisera Nikolaja Davidenka su u Sinsinatiju pomiješali sa Ivanom Ljubičićem, na šta se on nasmijao i konstatovao da je on "Ljubičić bez kose". Jednom prilikom Kolja je imao sreću da su ga prepoznali u avionu pa je dobio udobnije mjesto.

- Letio sam iz Moskve u Njemačku. Bio sam u ekonomskoj plus klasi, a pilot me je prepoznao i rekao da odem u biznis klasu. To je bio lijep gest - rekao je Davidenko te ispričao još jednu zgodu.

- Tokom Dejvis kupa u Moskvi prije tri godine jedan reporter je iskoristio mobilni telefon kako bi snimio moje izjave tokom konferencije poslije meča. Stajao je na stolu sa ostalim diktafonima. Pričao sam kada je u momentu telefon počeo da zvoni, ja sam se javio i rekao: Izvini, on je sada zauzet. Priča sa Davidenkom - izjavio je Nikolaj.

Rodžer Federer ne može da se sjeti kada ga posljednji put neko nije prepoznao, ali zato na turnirima uvijek prolazi redovnu proceduru pokazivanja akreditacija.

- Svaki put pokazujem propusnicu jer treba da je skeniraju. Oni gledaju plastiku, ne lica - objasnio je Švajcarac.

Radek Stepanek takođe nije mogao da uđe u teniski centar bez akreditacije, no kada je hotel u pitanju imao je protekciju.

- Jednom sam izgubio propusnicu i nisu me pustili da uđem u centar, pa sam morao da uradim novu. Prije nekoliko godina u Adelaidi sam izgubio ključ od hotelske sobe i to mi se desilo osam ili devet puta. Ali pustili su me zato što su me prepoznali poslije trećeg, četvrtog puta.

Stepanek je veliki hokejaški fan. U jednom intervjuu ispričao je kako je bio oduševljen kada je dobio autogram legendarnog češkog hokejaša Jaromira Jagra i koliko je bio uzbuđen kada je sreo Vejna Greckog.

- Pitao sam svog najboljeg prijatelja da uzme autogram od NHL zvijezde Jaromira Jagra. Potpisao je dres: za mog najboljeg prijatelja, Jaromir Jagr 68. Razmišljao sam o tome da ga okačim na zid. Volio bih da dobijem autogram Bona, kada bih mogao da ga sretnem, to bi za mene bio san. Imao sam priliku da upoznam Vejna Greckog i mislim da je to bio jedini put u mom životu kada mi se ruka oznojila. A skoro da smo se mimoišli. Izlazio sam iz svlačionice u sobu za igrače u Los Anđelesu u julu 2007. bilo je mračno u tunelu. Kada sam ušao u salu jedan momak iz ATP-a me je povukao u stranu, a sljedeće čega se sećam je da me je upoznao sa Vejnom Greckim. On je stvarno velikan! A mogao sam da prođem pored njega. Jednostavno nisam znao šta da mu kažem.

Teniserima se javljaju fanovi sa najnevjerovatnijim zahtjevima. Tako je Federeru pisao jedan momak i tražio deset miliona dolara! Tomi Has ima drugačije iskustvo kada je od obožavatelja saznao da postoji novčanica u apoenu od 500 evra.

- Momak me je pitao da mu potpišem novčanicu od 500 evra. Nisam čak ni znao da ona postoji. Bio sam šokiran i pitao sam ga da li je lažna. Ali na kraju je na njoj završio moj potpis - ispričao je Has.

Ani Ivanović fanovi često izjavljuju ljubav kada je sretnu. I dok su neki diskretni i simpatični ima i onih koji znaju da je preplaše.

- Sećam se da mi je jednom prilikom, na aerodromu na Baliju, prišao mladić i rekao da prati moje mečeve. Dodao je i da mu se dopada kako igram tenis, kao i da ćemo se jednog dana ponovo sresti, a onda ću se sigurno udati za njega! To me je prilično iznenadilo, nešto sam mu kratko odgovorila i otišla. Kasnije se ispostavilo da je on sa mnom bio u istom avionu. U jednom trenutku, posle nekoliko sati leta, stjuard mi je doneo nepotpisano pismo. Nepoznati udvarač se u tom pismu kulturno predstavio i ujedno izvinio zbog načina na koji mi je prišao, kao i reči kojima me je šokirao - opisala je Ivanovićeva.

Na ATP turu vlada takmičarski duh, ali uprkos tome što su teniseri i rivali umiju ponekad da se opuste i dobro zabave na turnirima. Vjerovali ili ne, to se dešava čak i Rodžeru Federeru.

- Skoro svakodnevno i sa svakim se u svlačionici dešavaju smiješne scene. Tako sam u Sinsinatiju imao "sukob" sa Dmitrijem Tursunovim u svlačionici. Bilo je vjerovatno uključeno šestoro ljudi, između ostalih troje, četvoro tenisera. Gađali smo se 15 minuta sa oko pedeset loptica. Ja sam pobijedio - rekao je Federer. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana