Zvijezda u Mliječnom putu krije tajnu vječne mladosti?

Agencije
Zvijezda u Mliječnom putu krije tajnu vječne mladosti?

Zvijezda iz obližnjeg zbijenog jata u našoj galaksiji Mliječni put izgleda da posjeduje tajnu vječne mladosti, kažu naučnici.

Na fotografiji Opservatorije La Sila u Čileu vidi se sjaj desetine hiljada drevnih zvijezda, za koje se smatra da su formirane u dalekoj prošlosti univerzuma. Jedna zvijezda, međutim, pokazuje iznenađujuće znakove mladosti.

Ona pripada zbijenom zvijezdanom jatu Mesijer 4, jednom od najbližih Zemlji. Jato, poznato i kao NGC 6121, nalazi se u sazvježđu Škorpije i lako se vidi uz pomoć dvogleda ili manjeg teleskopa.

Astronomi mogu da izmjere starost zvijezda uz pomoć hemijskih elemenata otkrivenih u njihovoj svjetlosti. Zvijezde koje su formirane davno, kada je univerzum bio mlad, uglavnom sadrže nekoliko teških elemenata, jer svemir tada još nije akumulisao dosta njih. Neki laki elementi, koji su bili prisutni tokom formiranja drevnih zvijezda, isrcpljuju se njihovim starenjem.

Neobična zvijezda izgleda da i dalje ima svoj dio jednog lakog elementa – litijuma.

“Izvor litijuma je misterija. Normalno se ovaj element postepeno uništi, tokom milijardi godina života zvijezde, ali ova, među hiljadama njih, izgleda da posjeduje tajnu vječne mladosti. Ili je nekako uspjela da zadrži svoj originalni litiju, ili je pronašla način da se nadopuni svježim”, naveli su naučnici Evropske južne opservatorije (ESO), čiji je ogranak u Čileu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana