Znate li šta uklanja bol jednako kao i ljekovi?

Vlm/Magazin.hr
Znate li šta uklanja bol jednako kao i ljekovi?

MAJAMI - Ugodna masaža najbolje je što možete napraviti za sebe ako se osjećate iscprljeno ili se samo želite malo nagraditi. Naučnici su naime otkrili kao dobra masaža za organizam čini mnogo više od pukog opuštanja mišića.

'Masaža smanjuje upale na molekularnoj razini, odnosno na neki način imitira djelovovanje tableta protiv bolova. Takođe potiče rast novih mitohondrija, stvaratelja energije u stanicama', stoji u navedenom istraživanju objavljenom u časopisu Science Translationial Medicine.

Olakšanje bolova koje se povezuje s masažama najvjerojatnije uključuje iste mehanizme koje aktiviraju protuupalni lijekovi, tvrde nau;nici.

'Potencijalne dobrobiti masaže mogle bi biti korisne za širi spektar individualnih terapija posebno kod starijih osoba sa mišićnim ili koštanim povredama te kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima', objasnio je vođa studije doktor Mark Tarnopolsky sa Univerziteta McMaster u Kanadi zaključivši kako je njihova studija dokaz da se masaža može opravdano koristiti u medicinske svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana