Zmije potekle sa kopna a ne iz vode?

Agencije
Zmije potekle sa kopna a ne iz vode?

Jedan od najprimitivnijih fosila zmije ikada pronađen nagovještava da su se ovi reptili možda prvi put pojavili na kopnu, a ne u moru, kao što se do sada vjerovalo.

Životinja, koja je živjela u isto vrijeme kada i dinosaurusi, vjerovatno je potekla iz linije reptila koji su izgubili noge, prenosi BiBiSi.

Gdje i kako su se zmije odvojile od svojih rođaka sa nogama, guštera, ostalo je misterija.

Debatu o porijeklu zmija dodatno je komplikovalo to što nema mnogo očuvanih "prelaznih" fosila na kojima se vide karakteristike obije grupe životinja. Ali novi fosili iz Vajominga, koji su pripadali drevnoj zmiji "Coniophis precedens ", koja je živela prije 65-70 miliona godina, mogli bi da pomognu u riješavanju misterije.

Nikolas Longrič sa Jejla i njegove kolege smatraju da je ova zmija živjela na poplavljenim prostorima i da nije adaptirana za život u vodi. Longrič je opisuje kao "prelaznu zmiju koja je imala zmijoliko tijelo i glavu guštera".

"Ova stvar je vjerovatno imala i male noge", rekao je on.

Mala veličina reptila, kao i fizički aspekti njegove kičme, ukazuju na to da se životinja krila u rupama. A analizom vilice utvrđeno da se hranila velikim plijenom mekog tijela.

Životinja međutim nije imala fleksibilnu vilicu poput današnjih zmija koje mogu da progutaju plijen višestruko veći od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana