Životinje se vratile na Zemlju nakon mjesec dana u svemiru

Agencije
Životinje se vratile na Zemlju nakon mjesec dana u svemiru

Moskva - Ruska kapsula u kojoj su se nalazili miševi, gušteri i druge male životinje vratila se na Zemlju, nakon mjesec dana boravka u orbiti, što je najduži eksperiment ove vrste, prenose agencije.

- Otprilike polovina od 53 miševa i drugih glodara, koji su lansirani u svemir 19. aprila na kosmodromu Bajkonur, preživjela je let - izjavio je vođa istraživanja Vladimir Suhov, zamjenik direktora Instituta za medicinu i biologiju.

Svih 15 guštera je preživjelo, dodao je on.

Suhov je rekao da je to bilo za očekivati i da će preživjeli miševi biti dovoljni za završetak istraživanja, kojem je cilj prikazati posljedice bestežinskog stanja i drugih faktora koji prate svemirske letove na strukturu ćelija.

Kapsula “Bion-M” se kretala na visini od 575 kilometara iznad Zemlje, što je dalje od orbite Međunarodne kosmičke stanice.

Sletjela je malo dalje od planiranog kursa, ali ipak bezbjedno, na polje blizu Oreburga, oko 1.200 kilometara jugoistočno od Moskve.

- Ovo je prvi put da su životinje bile u svemiru toliko dugo same - istakao je Suhov.

Tokom posljednjeg takvog eksperimenta, objavljenog 2007, životinje su bile u orbiti 12 dana.

Životinje su prebačene u Moskvu radi daljih analiza.

U kapsuli se nalazilo 45 miševa, 15 daždevnjaka, nekoliko zamoraca, puževa, riječnih rakova, ribica, biljaka i mikroflora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana