Život u univerzumu je postojao znatno prije ljudi?

Agencije
Život u univerzumu je postojao znatno prije ljudi?

Ljudi su možda bili među posljednjima koji su se pojavili u univerzumu koji je već bio prepun života, tvrdi najnovija teorija.

Abraham Leb, astrofizičar sa Harvarda, vjeruje da su egzoplanete zagrejane radijacijom koju je stvorio Veliki prasak bile prepune života svega 15 miliona godina nakon stvaranja univerzuma.

Najraniji dokazi o postojanju života na Zemlji stari su 3.8 milijardi godina, otprilike 700 miliona godina nakon što je naša planeta bila formirana.

„Kada je univerzum bio star 15 miliona godina, kosmička mikrotalasna pozadina imala je temperaturu sličnu toplom ljetnjem danu na Zemlji. Ukoliko su u toj epohi postojale kamenite planete, onda su ti mikrotalasi održavali njihovu površinu toplom čak iako se nisu nalazile unutar naseljive zone oko svoje zvijezde", izjavio je Leb za space.com.

Kosmička pozadinska radijacija ispunjava univerzum u svakom pravcu, ona predstavlja odsjaj Velikog praska koji se prostire kroz svemir posljednjih 14 milijardi godina.

Stručnjaci su svoju potragu za životom fokusirali na naseljive zone oko zvijezda.

Ove zone predstavljaju prostor koji se nalazi na pravoj udaljenosti od zvijezda za postojanje tečne vode, jednog od prvih uslova za stvaranje života koji poznajemo.

Prve planete nakon Velikog praska bile okupane pozadinskim mikrotalasima a Leb smatra da bi bilo moguće da su one na svojoj površini nekoliko miliona godina imale tečnu vodu.

On smatra da je jedan od najboljih načina testiranja njegove teorije pronalaženje planeta oko zvijezda bez ikakvih teških elemenata pošto bi one bile izuzetno slične ranim planetama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana