Žene koje ostave pušenje do tridesete žive duže

Agencije
Žene koje ostave pušenje do tridesete žive duže

Pušenje u srednjim godinama je pravi ubica, pokazali su rezultati nedavne studije!

Žene koje prestanu da puše do svoje tridesete godine uživaće u velikim zdravstvenim priviligijama i živjeće oko deset godina duže, sudeći prema rezultatima nedavne studije. One koje prestanu do tridesete godine i dalje gube skoro mjesec dana, a one od četrdeset godina gube godinu, ali pušenje u srednjim godinama je uglavnom smrtno, čak i za one koji ne puše često, navodi BBC.

"Prestanak pušenja zaista djeluje na vaše zdravlje, nevjerovatno dobro", navodi ser Ričard Peto, autor studije – "Što prije prestanete to bolje"

Studija je ispitivala oko 1,2 miliona žena koje su počele da puše između pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka – prva generacija žena koja je pušila kao i muškarci. Samo sada istraživači mogu da posmatraju dugoročne efekte pušenja na ženu.

Ipak, eksperti kritikuju studiju zato što ne podstiče žene da ostave pušenje u svojim dvadesetim, čime sebe dovode u rizik od prebrzog starenja i uticanja na plodnost i trudnoću.

"Najbolja stvar za vaše zdravlje jeste da izbjegnete pušenje u potpunosti", navodi glavni čovjek britanske fondacije za zdravlje pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana