Zanimljivosti o planeti Veneri

GS
Zanimljivosti o planeti Veneri

Druga po redu planeta u Sunčevom sistemu, Venera, magična je i zanimljiva.

Na njoj dan traje duže nego godina, temperature su užarenije nego igdje drugdje i ima vrtoglave vjetrove na površini planete. Iako je Merkur bliže Suncu nego Venera i zbog toga ga udara veća količina Sunčeve energije, Venera je i dalje toplija planeta. To je zato što ona ima puno gušću atmosferu od Merkura,  puna je ugljen-dioksida zbog kojeg dolazi do intenzivnog efekta staklene bašte, prema kojem toplinska energija ostaje zarobljena u atmosferi. Prosječna temperatura na površini Venere iznosi 462 stepena Celzijusa.

Sve planete Sunčevog sistema okreću se oko Sunca i oko svoje ose u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, osim Venere. Ona putuje oko Sunca zajedno s drugim planetama, ali rotira se u smjeru kazaljki sata. To je zato što je njena rotacijska osa zapravo nagnuta u odnosu na ekliptiku za 177,3°, znači skoro pa je naopako. Ne samo da je njena rotacijska osa okrenuta, nego je i Venerina rotacijska brzina vrlo mala. Zapravo, toliko je mala da Venera prije napravi krug oko Sunca (225 zemaljskih dana) nego što se okrene oko vlastite ose (243 dana).

Venera je nazvana po rimskoj boginji ljubavi Veneri. Rimljani su na noćnom nebu poznavali sedam svijetlih objekata: Sunce, Mjesec i pet najsvjetlijih planeta koje su dobile imena po raznim božanstvima. Venera je bila najsvjetlija od tih planeta i zato joj je dato ime boginje ljubavi i ljepote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana