Zagreb: Tehnički muzej nosiće ime Nikole Tesle

Tanjug
Zagreb: Tehnički muzej nosiće ime Nikole Tesle

Najposećeniji hrvatski muzej, zagrebački Tehnički muzej, od naredne godine nosiće ime Nikole Tesle, odlučilo je Upravno veće te institucije, na predlog prestoničkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Razmišljajući i razgovarajući s ljudima od struke, došli smo na ideju da bi Tehnički muzej trebalo obnoviti, modernizovati i sadržajno oplemeniti, udahnuti mu dušu, a to bez Nikole Tesle - čovjeka koji je osvjetlio cio svijet - ne bi bilo to", objasnio je Bandić.

Predsjednik Upravnog vijeća Nedeljko Štefanić naveo je da se radi o povezivanju dva velika brenda - Tehničkog muzeja i Nikole Tesle.

"Nikola Tesla i Tehnički muzej zajedno će stvarati novu istoriju kroz ovaj proces preimenovanja i renoviranja. Nadamo se da će svi oni iz cijelog svijeta koji poštuju Teslu ovdje u Tehničkom muzeju Nikole Tesle naći puno sadržaja koji će ih povezivati s njim", najavio je Štefanić.

Zagrebački Tehnčki muzej najposećeniji je hrvatski muzej koji je, uprkos opsežnim radovima na rekonstrukciji, u prošloj godini posjetilo oko 118.000 ljudi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osnovan je 21. decembra 1954. godine, a od 1959. nalazi se u paviljonima nekadašnjeg Zagrebačkog zbora, manifestacije iz koje je izrastao Zagrebački velesajam.

Jedan od desetak odjeljenja Muzeja, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, jedan je od najposjećenijih. Otvoren je 1976. godine, a 2006. u potpunosti je obnovljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana