Za dva projekta dvije milijarde evra

Agencije
Za dva projekta dvije milijarde evra

Brisel - Evropska unija /EU/ danas je odabrala dva naučna projekta - jedan o izradi mape ljudskog mozga, a drugi o izučavanju karbonskog materijala grafena, koji će u narednih 10 godina biti finansirani sa po milijardu evra.Projekti su izabrani iz finalne grupe od četiri prijedloga, a na početnoj listi bilo je 26 projekata.

"Pozicija Evrope i znanje kojim raspolaže jedna supersila zavise od razmišljanja o nezamislivom i eksploataciji najboljih ideja. Ovaj konkurs, vrijedan nekoliko milijardi evra, je nagrada za naučna dostignuća i pokazuje da, kada smo ambiciozni, možemo da imamo najbolja istraživanja u Evropi", izjavila je potpredsjednik Evropske komisije Neli Kres.

Projekat o ljudskom mozgu biće zasnovan na radu superkompjutera, koji će napraviti do sada najdetaljniji model ljudskog mozga, a potom simulirati efekat lijekova i tretmana neuroloških oboljenja i povezanih zdravstvenih tegoba.

"Farmaceutska industrija to neće učiniti, kompjuterske kompanije to neće učiniti, jer je to prije svega fundamentalna nauka. Ovom projektu apsolutno je potrebno javno finansiranje", izjavio je ranije profesor neurologije na Federalnoj politehničkoj školi u Lozani Henri Markram.

Drugi odabrani projekat baviće se izučavanjem grafena, najtanjeg poznatog materijala, koji provodi elektricitet bolje od bakra, najmanje 100 puta je jači od čelika i ima jedinstvene optičke osobine, prenosi AP.

On bi u budućnosti mogao da bude iskorišten za pravljenje brzih, fleksibilnih i snažnih elektronskih uređaja, savitljivih aparata za komunikaciju, lakših aviona i vještačkih mrežnjača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana