Vuhan postaje dolina satelita

Srna
Foto: Instagram

VUHAN - Grad Vuhan postaće kineska "dolina satelita" u sklopu ambizionih svemirskih planova Pekinga. Dok se Rusi i Amerikanci prepiru oko Međunarodne svemirske stanice, Kinezi nastavljaju da ostvaruju svoje svemirske planove, navode naučni portali.

Tokom sljedećih godina Kinezi paniraju da pošalju u svemir brojne satelite koji će pružati razne usluge - od brzog interneta namijenjenog avionima do praćenja isporuka i dostava robe.

Centar razvoja satelitske industrije u Kini trebalo bi da postane grad koji je do sada bio poznat po potpuno drugoj stvari - virusu korona. Iako su teorije o tome gdje se prvi put pojavio virus različite, za mnoge je Vuhan i dalje sinonim za mjesto odakle je počela globalna pandemija. Vuhan bi, međutim, u budućnosti mogao da postane poznat kao kineska "dolina satelita".

Kinezi do 2025. namjeravaju da ulože više od 15 milijardi dolara u ovu industriju, a svim kompanijama, odnosno za sve projekte povezane sa razvojem i proizvodnjom satelita, raketa i svemirskih letjelica, nude podsticaje u visini od skoro osam miliina dolara.

Vlasti u Vuhanu će, takođe, podsticati na korištenje lokalne opreme, softvera i servisa, a o udjelu lokalnih proizvoda koje će biti korištene u razvoju zavisiće i visina podsticaja.

Vuhan nije jedino područje u Kini u kojem se dijele podsticaji za razvoj proizvoda i usluga za svemirsku industriju. Prošle godine i u Šenženu su najavili podsticaje za sve projekte povezane sa razvojem satelita i drugih proizvoda povezanih sa svemirskom industrijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana