Vrućine mogu uništiti telefon: Trik kako da se zaštite!

GS
Foto: Facebook

Baš kao i ljudi, većina pametnih telefona najbolje funkcioniše u određenom temperaturnom opsegu.

Za uređaje koje proizvode Epl i Samsung, to je 0°C-35°C, dok se kineski Šaomi može pohvaliti gornjim pragom od 40°C. Kako ekstremna vrućina postaje sve češća, sve više telefona provodi vrijeme izvan te zone udobnosti.

Kada telefon pređe svoju normalnu radnu temperaturu, ugrađeni termalni senzori pokreću niz radnji koje mogu uključivati upozorenja o temperaturi, usporene operacije, pa čak i isključivanje. To je funkcija dizajnirana da zadrži telefon netaknut dok se hladi. Ali često izlaganje toploti takođe može da skrati životni vijek baterije pametnog telefona i ošteti druge unutrašnje komponente.

Teško je doći do podataka iz cijele industrije, ali pružaoci usluga za popravku pametnih telefona primijetili su skoro 15% više problema vezanih za baterije tokom prošlogodišnjeg rekordno vrućeg ljeta u poređenju sa ostatkom 2023. Kako ovo ljeto postaje još toplije, evo šta treba da znate o održavanju pametnog telefona kako bi ostao hladan.

Kada pametni telefoni počinju da se pregrijavaju?

Gotovo sve što radite sa svojim telefonom stvara toplotu, a pošto pametni telefoni ne mogu da izbacuju toplotu kao ljudi, ona se nagomilava. Kada su temperature napolju takođe visoke, ne treba dugo da temperatura telefona značajno poraste. Tokom prošlogodišnjeg toplotnog talasa u Evropi, na primjer, temperature koje su prelazile 45°C su ubile brojne mobilne telefone.

- Samo kada dođete do temperature okoline od 41°C ili više, ili kada je uređaj izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti tokom veoma toplog dana, velika većina telefona će početi da stvaraju na probleme, kaže Tom Paton, osnivač Green Smartphones (onlajn platforma za poređenje telefona).

Takva vrsta toplote postaje sve češća kako globalne temperature rastu. Maj je obilježio 12. uzastopni mjesec na Zemlji sa rekordnim temperaturama i uključivao je toplotne talase.

Kako znate da li vam je telefon u "nevolji"?

Većina pametnih telefona upozorava korisnike na skoro pregrijavanje. Aplikacije trećih strana kao što su AIDA64 (za Android i iOS) i Cooling Master (Android) takođe mogu da prate temperaturu telefona u realnom vremenu. Osnovno pravilo je: ako vam postaje neprijatno dok držite telefon, počinje da se pregrijava.

Telefon koji sporo radi je još jedna "crveno" upozorenje, kaže Nikolas Bains, stručnjak za pametne telefone. Telefon će značajno usporiti svoju obradu kako ne bi proizvodio još više toplote, iako Bains upozorava da se to ponekad može dogoditi prekasno da bi se spriječila šteta. „Vaš telefon je u stanju da se zaštiti u ovom trenutku“, kaže on. „Ali često i ponovljeno izlaganje visokoj toploti može imati dugoročne efekte na performanse vašeg telefona i može trajno skratiti njegov vijek".

Kako pregrijavanje može oštetiti vaš telefon?

Toplota predstavlja veliki rizik za bateriju pametnog telefona. Dok se baterija prirodno degradira tokom vrijemena, produženo izlaganje visokim temperaturama može je prerano istrošiti, kaže Kajl Vajns, glavni izvršni iFikit direktor (kompanija za popravku elektronike). Lijepak koji se koristi za ekrane telefona takođe može da počne da popušta kada temperature pređu tačku topljenja, kaže Vajns.

Centralna procesorska jedinica (CPU) telefona može se oštetiti ako se prekorači njena maksimalna radna temperatura. U ekstremnim i rijetkim slučajevima, nagomilavanje toplote može dovesti do sagorijevanja baterije, što može izazvati požar ili malu eksploziju, prenosi Kurir.

Ali odmah ćete doživjeti gubitak funkcionalnosti i potencijalno podataka, jer pregrijavanje uzrokuje kvar ili rušenje aplikacija.

Kako možete da zaštite svoj pametni telefon od toplote?

  • Držite telefon dalje od direktne sunčeve svjetlosti ili bilo gdje drugdje gdje bi toplota mogla biti povećana (kao na kontrolnoj tabli automobila).
  • Izbjegavajte intenzivnu upotrebu telefona. Što manje procesor telefona mora da radi, to je lakše da uređaj ostane hladan.
  • Minimizirajte pozadinsku aktivnost, pokušajte da koristite režim rada u avionu po potrebi.
  • Uklonite masku za telefon. Ako ne želite da skinete slušalicu, postoje i futrole za telefone dizajnirane da postižu bolje rasipanje toplote korišćenjem prozračnih materijala i povećanog protoka vazduha.
  • Napunite telefon u hladnijem okruženju. Samo punjenje generiše toplotu, pa pokušajte da ga izbjegnete kada je vaš telefon već vruć.
  • Ako morate da punite telefon u malo toplijem okruženju, nemojte ga koristiti dok se puni.
  • Pustite da se pregrijan telefon postepeno ohladi. Vaš pametni telefon ne voli toplotu, ali takođe ne voli ekstremne temperaturne fluktuacije. Stavljanje telefona u frižider da se ohladi, na primjer, može biti jednako štetno kao i puštanje da se pregrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana