Vojadžer uskoro van Sunčevog sistema?

Agencije
Vojadžer uskoro van Sunčevog sistema?

Američka svemirska letjilica "Vojadžer 1" nalazi se u krajnjoj zoni pred izlazak iz Sunčevog sistema čime će postati prvi predmet ljudske izrade koji ulazi u međuzvjezdani prostor, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

 "Vojadžer" je ušao u novi dio Sunčevog sistema koji se sudara sa međuzvjezdanim prostorom, pokazuju instrumenti na ovoj sondi lansiranoj 1977. godine koja se sada nalazi na 18,5 milijardi kilometara od Sunca.

"Vojadžer 1" i njegov blizanac "Vojadžer 2" udaljavaju se od Sunca ka međuzvjezdanom prostoru, ili otvorenom svemiru između zvijezda. Ljetos je "Vojadžer 1", koji je dalje odmakao na ovom putu, ušao u novu oblast, gdje se mogu osjetiti efekti otvorenog svemira.

"Mislimo da se radi o posljednjoj etapi putovanja "Vojadžera 1" prije nego što uđe u međuzvjezdani prostor", rekao je Edvard Stoun, glavni naučnik laboratorije NASA koja upravlja ovim projektom, i šef tog projekta u Kalifornijskom tehnološkom institutu (Caltec) u Pasadeni, na telefonskoj konferenciji za štampu održanoj 3. decembra.

To je kao magnetni autoput gdje čestice visoke energije iz međuzvjezdanog prostora ulaze u Sunčev sistem, a čestice niske energije iz Sunčevog sistema iz njega izlaze, objasnili su naučnici koji vode ovu misiju.

Naučnici ne znaju tačno kada će taj prelaz u međuzvjezdani prostor da se dogodi, djelimično i zato što se to nikad do sada nije desilo, i nemaju sa čim da porede.

"Po našoj ocjeni "Vojadžer 1" može da izađe iz Sunčevog sistema za dva mjeseca ili najviše za dvije godine", rekao je Stoun i dodao da su sa "Vojadžerima" uvijek spremni na nešto neočekivano.

Dvije sonde "Vojadžer 1" i "Vojadžer 2" lansirane su 1977. godine, u razmaku od mjesec dana, sa misijom da obiđu spoljne planete, i obije su još u dobrom stanju i funkcionišu. "Vojadžer 2" nalazi se sada na 15 milijardi kilometara od Sunca.

Iako je "Vojadžer 2" lansiran prvi, "Vojadžer 1" bliži je izlasku iz Sunčevog sistema.

"Vojadžeri" su letjeli iznad Jupitera, Saturna, Urana, Neptuna, kao i iznad njihovih 48 mjeseca.

Ova misija istraživanja sunčevog sistema naučno je najplodnija u istoriji istraživanja svemira, zahvaljujući podacima koje su prikupili instrumenti na ove dvije letjilice.

Oni su otrkili veliki broj detalja o prstenovima Saturna i omogućili da se otkriju prstenovi Jupitera.

Oni su takođe preneli prve precizne slike prstenova Urana i Neptuna, otkrili 33 nova mjeseca i vulkansku aktivnost dva Jupiterova meseca.

Iako su odavno isključene kamere na "Vojadžerima" koji se kreću na nuklearni pogon, te dvije sonde imaju dovoljno energije za rad instrumenata do oko 2020. godine.

Kada su "Vojadžeri" pošli put zvijezda, niko nije znao koliko će oni opstati. Ovi relikti ranog svemirskog doba međutim i dalje rade i ka Zemlji šalju podatke sa udaljenosti koje se sada mjere desetinama milijardi kilometara u odnosu na Sunce.

Sredinom juna ove godine, NASA je saopštila da bi "Vojadžer 1" mogao biti veoma blizu izlaska u otvoreni svemir, a kada se to bude desilo postaće prvi ljudski objekat koji je napustio Sunčev sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana