“Vojadžer” iznenadio naučnike, uskoro ulazi u neistraženi međuzvijezdani prostor

Blic
“Vojadžer” iznenadio naučnike, uskoro ulazi u neistraženi međuzvijezdani prostor

Boston - Svemirska letjelica „Vojadžer”, lansirana u svemir prije 36 godina i poslije pređenih 18,5 biliona kilometara, ušla je u neistražene teritorije, a naučnici smatraju da je pitanje vremena kada će ući u međuzvijezdani prostor, prenosi “Blic”.

Na osnovu čitanja iz sonde, naučnici su identifikovali novi region solarnog sistema i vjeruju da je to posljednja stanica prije međuzvijezdanog prostora.

- Modeli koji su predviđali šta bi tom prilikom moglo da se desi potpuno su netačni. Trenutno bukvalno nemamo mapu koja bi mogla da nam pokaže šta sada možemo da očekujemo - izjavio je fizičar Stamatios Kirmigis s Univerziteta „Džon Hopkins”.

Niko trenutno nije siguran u to šta se dešava.

- U pitanju je veliko iznenađenje. Na neki način dotakli smo intergalaktičku sredinu, ali se i dalje nalazimo u Sunčevoj kući - izjavio je astronom Merav Ofer sa Univerziteta Boston.

Čini se kao da je „Vojadžer” izlazio napolje, ali umjesto toga, našao se u foajeu Sunčeve kuće sa otvorenim vratima koja su dozvoljavala da ulazi galaktički vjetar.

Ne samo da naučnici nisu očekivali da takav foaje postoji, već ne znaju ni koliko će „Vojadžer 1” ostati u njemu.

Pojedini naučnici predviđaju da će mu trebati mjeseci, pa čak i godine, prije nego što stigne to međuzvijezdanog prostora.

- Međutim, to može da se desi i za nekoliko dana. Trenutno nemamo model koji bi mogao da nam da takvu informaciju. Pa čak i tada, „Vojadžer” neće stvarno napustiti zvijezdani sistem, već samo region unutar kojeg solarni vetar dominira. Ubijeđen sam da je priroda znatno kreativnija nego mi - smatra Stoun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana