“Vojadžer 2” šalje signale iz međuzvjezdanog prostora

Agencije
“Vojadžer 2” šalje signale iz međuzvjezdanog prostora

Svemirska letjelica “Vojadžer 2” napustila je Sunčev sistem i počela slati signale iz međuzvjezdanog prostora. Ovo su potvrdile mnoge analize, od kojih je pet objavljeno u uglednom naučnom časopisu “Nature Astronomy”.

Poput svog prethodnika “Vojadžera 1” mala svemirska sonda izašla je iz heliopauze i sada putuje dublje u nepoznate predjele međuzvjezdanog prostora. Heliopauza je područje u svemiru gdje prestaje uticaj Sunca, odnosno gdje je pritisak solarnog vjetra izjednačen s pritiskom čestica međuzvjezdanog prostora.

Naučnici su potvrdili da je sonda “Vojadžer 2” prije godinu dana, 5. novembra 2018, prešla istorijsku granicu i kročila u međuzvjezdani prostor, koji je od naše planete udaljen 17,8 milijardi kilometara.

Budući da je instrument za mjerenje plazme bio oštećen kada je “Vojadžer 1” prije šest godina izašao iz heliopauze, ovo je prvi put da su naučnici mogli proučiti kompletan set podataka o sastavu i obliku plazme na ovoj granici.

Obje “Vojadžer” sonde lansirane su još davne 1977. godine da bi proučavale spoljne predjele Sunčevog sistema. “Vojadžer 2” lansiran je prvi, dvije sedmice prije “Vojadžera 1”, ali je “Vojadžer 1” bio na kraćoj putanji kroz Sunčev sistem i prije došao do heliopauze.

Niko od naučnika nije znao koliko će sondama biti potrebno vremena da dođu do te značajne granice. Sunce pomoću vjetrova jonizirane plazme stvara neku vrstu ogromnog mjehura oko svog planetarnog sistema, koji stvara granicu između prostora na koji utiče Sunce i onog međuzvjezdanog.

Mjehur nazivamo heliosferom, a njegova granica, gdje pritisak solarnog vjetra više nije dovoljno jak da potisne vjetar međuzvjezdanog prostora, naziva se heliopauzom.

- Želimo bolje da razumijemo prirodu te granice, gdje se ta dva vjetra sudaraju i miješaju te na koji način se zapravo isprepliću - rekao je astronom Ed Stoun iz “Kalteka”.

Malo je vjerovatno da će sonde “Vojadžer” ostati operativne kada dosegnu tu udaljenost ili da će iko od nas tada biti živ. Ali njihova su dostignuća ipak monumentalna; riječ je o jedinim letjelicama koje su napustile heliopauzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana