Vojadžer 1 je lansiran prije gotovo 40 godina, a i dalje nam služi

Agencije
Vojadžer 1 je lansiran prije gotovo 40 godina, a i dalje nam služi

Letjelice Vojadžer 1 i 2 udaljene su milijardama kilometara od Zemlje i svakog trenutka se sve više udaljavaju.

Najdugovječnije letjelice koje je NASA ikad napravila rade već 40 godina.

Ne samo da su Vojadžeri oborili rekord kao najduže svemirske misije, nego i još nekoliko njih. Vojadžer 1 je, recimo, prva letjelica koja je ušla u međuzvjezdani prostor 2012, 35 godina od lansiranja, dok je Vojadžer 2 prva letjelica koja je prošla pored Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Letjelice su opremljene decenijama starom tehnologijom, ali sada probijaju čak i sferu uticaja Sunca. One traže granicu takozvane heliopauze, izvan koje nema uticaja Sunčevog magnetnog polja. Kad je prođu, one će moći da izmjere međuzvezdana polja, čestice i talase, bez uticaja solarnih vetrova.

Vojadžer 1 je već otkrio da su kosmički zraci međuzvjezdanog prostora četiri puta gušći, nego u oblasti blizu Zemlje, što znači da heliosfera štiti sve što se pod njom nalazi.

Od 20. avgusta 1977. kada je lansirana, proputovala je gotovo 21 milijardu kilometara. Vojadžer 2 još nije ušao u međuzvjezdani prostor i nalazi se na udaljenosti od oko 17 milijardi kilometara od Zemlje, ali kada se to desi, biće u drugom dijelu svemira u odnosu na svog blizanca i omogućiće naučnicima da uporede nalaze obe letjelice.

Svi mogu pratiti Vojadžere na njihovom putovanju, koje im omogućavaju tri radioizotopska termoelektrična generatora.

Oni u suštini koriste toplotu koju emituje raspad plutonijuma-238. Iako su sagrađene sedamdesetih, napravljene su od trajnih materijala, sa prilagodljivim sistemima.

Ipak, što više vremena provode u svemiru, to im ostaje manje snage da pokreću sve instrumente koje su ponijele na svoje epsko putovanje i koji mjere naelektrisanje čestica, magnetna polja, radio-talase i plazmu solarnih vetrova.

Očekuje se da će se Vojadžer 1 ugasiti prije 2030.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana