Vojadžer 1 izlazi iz Sunčevog sistema

Agencije
Vojadžer 1 izlazi iz Sunčevog sistema

Pasadena - "Vojadžer 1", koji je lansiran 1977. godine, dospio je do najudaljenije tačke od Zemlje do koje je ikad došao bilo koji objekat kojeg je u svemir uputio čovjek.

"Vojadžer 1", koji se kreće brzinom od 16 kilometara u sekundi, došao je do samog ruba Sunčevog "štita", tj. zaštitnog polja u kojem se nalazi Sunčev sistem.

"Štit" se sastoji od nabijenih čestica koje putuju od Sunca prema rubu Sunčevog sistema i sudaraju se sa kosmičkim zracima u međuzvjezdanom prostoru.

Na Zemlju je "Vojadžer" poslao podatke koji potvrđuju da je otišao 17,8 milijardi kilometara daleko od Zemlje.

Tako je 28. jula "Vojadžer" očitao velike kosmičke promjene, odnosno naglo petpostotno povećanje u nivou kosmičkih zraka visokih energija.

Tada je i nivo čestica nižih energija unutar Sunčevog sistema pao za pola.

Iako naučnici NASA još uvijek ne mogu sa stopostotnom sigurnošću da utvrde da "Vojadžer" izlazi iz heliosfere, ovi podaci ukazuju na činjenicu da je to vrlo vjerovatno.

NASA očekuje još podataka za analizu, s obzirom da su se dosadašnji podaci vratili u normalne nivoe tokom naredna tri dana.

Međutim, postoji i treći pokazatelj da "Vojadžer 1" izlazi iz Sunčevog sistema, a to je smjer magnetnog polja.

I ove podatke NASA još uvijek detaljno analizira.

Tek nakon što se potvrde sva tri pokazatelja, NASA će moći potvrditi da je "Vojagdžer 1" ušao u međuzvjezdani prostor, navode agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana