Vjetrovi oduvali atmosferu s Marsa

Priredio: Boris Đurić
Vjetrovi oduvali atmosferu s Marsa

Vašington - Solarni vjetrovi uticali su na drastičnu promjenu klime na Marsu i gubljenje gustine atmosfere i velikih površina sa vodom, što direktno dovodi u pitanje tvrdnje o mogućnosti života na toj planeti.

Otkrila je to američka svemirska agencija (NASA) prezentujući podatke koje je njena sonda "Mejven" sakupila za više od dvije godine kružeći oko Crvene planete.

Radikalna transformacija iz toplog svijeta sa velikim vodenim površinama, koje su vjerovatno podržavale život, u trenutno stanje hladnog, suvog i pustinjskog svijeta, koji ne podržava životne oblike, prouzrokovana je udarom čestica moćnih solarnih vjetrova u Marsovu atmosferu koji su je prosto oduvali.

- Proces dramatične transformacije Marsa iz planete koja je ličila na Zemlju u suvo i negostoljubivo područje počeo je prije 4,2 milijarde godine kada se planeta počela hladiti i gubiti globalno magnetno polje - rekao je Brus Džakoski, glavni istraživač projekta "Mejven" sa Univerziteta Kolorado. NASA je lansirala letjelicu "Mejven" u novembru 2013. godine sa ciljem prikupljanja podataka o atmosferi Marsa i utvrđivanju uzroka gubitka atmosfere, u čemu je i uspjela. Kada je stigao u septembru 2014. godine do Marsa orbiter je započeo proučavanje atmosfere i prikupljanje podataka koji sada čine osnovu za skoro 50 istraživačkih radova. Orbiter "Mejven" je bio prirodni pandan istraživanju površine Marsa, koje je vođeno uz pomoć rover vozila "kjuriositi". Rover je pomogao da NASA dođe do veoma značajnog otkrića o postojanju tečne vode na Marsu, a "Mejven" je proučavao gdje je nestala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana