Više od 50.000 Njemaca poslužili kao zamorci farmaceutskoj industriji

Der Spiegel
Više od 50.000 Njemaca poslužili kao zamorci farmaceutskoj industriji

Ukupno je sprovedeno više od 600 istraživanja u 50 klinika do pada Berlinskog zida 1989.

 

Više od 50.000 osoba iz bivše Istočne Njemačke poslužili su kao "zamorci" zapadnim farmaceutskim kompanijama, često bez njihovog znanja a neki su izgubili i život, piše u članku današnjeg izdanja njemačkog nedjeljnika "Der Spiegej".

Ukupno je sprovedeno više od 600 istraživanja u 50 klinika do pada Berlinskog zida 1989., piše "Der Spiegel", pozivajući se na do sada nepoznate dokumente istočnonjemačkog ministarstva zdravstva kao i Njemačkog instituta za ljekove.

U dosijeima se spominje dvoje ljudi u Istočnom Berlinu koji su preminuli tokom ispitivanja lijeka "Trental", proizvoda koji poboljšava cirkulaciju krvi, zapadnonjemačke kompanije "Hoechst" (naknadno spojene sa Sanofijem), pominje se još dvoje mrtvih u blizini Magdeburga pri ispitivanju lijeka protiv visokog pritiska "Sandoz", koji je kasnije otkupila švajcarska kompanija "Novartis".

Često pacijenti nisu bili u stanju da daju pismeni pristanak, primjer je trideset prijevremeno rođenih beba na kojima je testiran "EPO" na zahtjev zapadnonjemačke kompanije u berlinskoj bolnici Milosrđa, ili alkoholičari u stadijumu delirijuma kojima su davali "Bayer"-ov Nimodipin za poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu.

Laboratorije su nudile do 800.000 zapadnonjemačkih maraka (oko 400.000 evra) po ispitivanju, nastavlja "Der Spiegel".

Na pitanje časopisa, dotične kompanije su naglasile da se to događalo jako davno i da, načelno, ispitivanje ljekova podliježe vrlo striktnom protokolu.

Savez istraživača farmaceutske industrije ne vidi "za sada nikakav razlog za sumnju da je bilo što bilo u sukobu sa propisima", zaključuje "Der Spiegel".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana