Virtuelna izložba Pupinu i Tesli u čast

Agencije
Virtuelna izložba Pupinu i Tesli u čast

Virtuelna izložba posvećena dvojici srpskih naučnika Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu, otvorena je danas na internet adresi www.mihajlopupin.rs, povodom 9. oktobra, dana i 159 godina od Pupinovog rođenja.

Autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić rekla je agenciji Beta da izložba najavljuje slijedeću, 2014. godinu koja će u Srbiji biti proglašena godinom Mihajla Pupina, u znak proslave jubileja i 160 godina od rođenja tog naučnika.

Prema njenim riječima virtuelna postavka predstavlja na nov način Teslu i Pupina, dvojicu savremenika i naučnika čija su otkrića dovela do prekretnice u istoriji čovječanstva.

Tašić je dodala da je virtuelna izložba drugačija od ostalih prikaza odnosa Tesle i Pupina, uglavnom zasnovanim na glasinama o različitostima, dualizmu, sukobima i rivalstvu dva naučnika.

"Za virtuelnu izložbu korišćeno je 1.500 članaka američke štampe s početka 20. veka, iz vremena Pupina i Tesle, članke koji prikazuju odnos dva naučnika na način koji danas ne možmo da zamislimo", rekla je Tašić.

Tašić koja je i potpredsjednica Obrazovno-istraživačkog društva "Mihailo Pupin", najavila je da će u virtuelnom muzeju na internetu svaka tri mjeseca biti postavljena neka nova izložba posvećena Pupinu, njegovom životu, radu i otkrićima.

Virtuelna izložba postavljena je u virtuelnom muzeju Mihajla Idvorskog Pupina koji je otvoren pre tri mjeseca na adresi www.mihajlopupin.rs, a sadrži 10 celina i kreiran je u formi građevine, u programu kojim arhitekte projektuju građevine.

Posetioci virtuelnog muzeja mogu saznati sve o Mihajlu Pupinu, od njegovog rođenja u Idvoru, izuzetnih nacionalnih doprinosa, naučnog i profesorskog rada, legata i dobročinstava.

"To je jedna od najkompleksnijih priča o Pupinu, u koju nije moglo da stane sve ono zbog čega ga danas smatramo jednim od najinteresantnijih Srba u istoriji", rekala je Tašić.

Poseban prikaz posvećen Nikoli Tesli na izložbi je dao Aleksandar Protić predsjednik kluba Unesko na Sorboni i vođa međunarodnog Teslinog projekta.

Virtuelni muzej Mihajla Pupina i izložbu o njegovom odnosu sa Nikolom Teslom, priredili su Obrazovno-istraživačko društvo "Mihajlo Pupin" i preduzeće Telekom Srbija uz podršku Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854. godine, a umro 12. marta 1935. godine. Bio je naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija. Njegovo najvažnije otkriće bili su kalemovi (Pupinovi kalemovi) kojima je rješio problem povećanja dometa prostiranja telefonskih struja.

Pupin je patentirao ukupno 34 pronalaska, a 1923. objavo je knjigu "Od pašnjaka do naučenjaka", za koju je dobio i Pulicerovu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana