Veliki ledeni brijeg se otkinuo od Grenlanda

Agencije
Veliki ledeni brijeg se otkinuo od Grenlanda

Ledeni brijeg dvostruko veći od Menhetna odlomio se sa jednog od najvećih glečera na Grenlandu, što je događaj koji se očekuje već godinu dana.

Ledeni brijeg, koji se u ponedjeljak odlomio sa sjevernog dijela glečera Peterman, već godinama je nadgledan, čim se na njegovoj površini pojavila velika pukotina. Sateliti NASA potvrdili su prošle godine da se pukotina širi.

Iako je novoformirani ledeni brijeg površine 120 kvadratnih kilometara, sa Petermana se 2010. godine odvojio dvostruko veći ledeni brijeg.

I dok je savršeno normalno da se sa glečera odvajaju ledeni brijegovi, ukoliko se taj proces ubrza, mogao bi da ima posljedice u vidu prebrzog podizanja nivoa okeana, rekao je profesor okeanografije i inženjeringa na Univerzitetu Delaver Andreas Muenčov.

- Grenlandski ledeni pojas u cijelini se smanjuje i topi kao rezultat globalnog otopljavanja i porasta temperature okeana i drugih promjena u okeanu - rekao je on.

Stručnjaci upozoravaju i da se mnogi od glečera na jugu Grenlanda tope neobično brzo, a sada je i sjeverni dio Grenlanda pogođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana