Veliki koralni greben u Australiji ugrožen, temperatura mora najviša za 400 godina

Tanjug
Foto: GeoTV

KANBERA - Veliki koralni greben u Australiji, najveći na svijetu, ugrožen je nakon što se temperatura Koralnog mora koje ga okružuje povećala tokom protekle decenije i dostigla najviše nivoe za posljednjih 400 godina, navodi se u naučnoj studji koja je objavljena danas.

Grupa naučnika na univerzitetima širom Australije utvrdila je da temperature okeana koje su bile stabilne stotinama godina počinju da rastu od 1900. godine pa nadalje kao rezultat ljudskog uticaja.
    
U studiji se ističe da je od 1960. do 2024. godine na svaku deceniju povećavana temperatura vode oko Velikog koralnog grebena za 0,12 stepeni Celzijusovih.
    
Na grebenu je od 2016. godine tokom pet leta došlo do toga da dijelovi korala postanu bijeli zbog ekstremno visokih temperatura.
    
Jedan od koautora studije, profesor na Univerzitetu u Melburnu, Bendžamin Henli, rekao je da je temperatura vode oko Velikog koralnog grebena zabilježila najveći porast od januara do marta ove godine, upozoravajući da je greben ozbiljno ugrožen.
    
Koralni grebeni štite obale od erozije, dom su za hiljade vrsta riba i važan su izvor prihoda od turizma u mnogim zemljama. 
    
U najmanje 54 zemlje i regiona zabilježeno je masovno izbeljivanje koralnih grebena od februara 2023. godine kao rezultat zagrijevanja površinske vode okeana, saopštila je Uprava SAD za okeane i atmosferu (NOAA).
    
Veliki koralni greben trenutno nije na Uneskovoj listi ugrožene svjetske baštine, iako Ujedinjene nacije preporučuju da se doda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana