Već je dogovoren i drugi turistički let Maskovim Staršipom oko Mjeseca

GS
Foto: Tanjug

SpejsIks je tek nedavno završio nekoliko probnih lansiranja i slijetanja svog Staršipa.

U punoj veličini, sa "Super Heavy" potisnikom, još nisu ni pokušali da ga lansiraju u orbitu, ali je ambiciozna kompanija već prodala dva turistička leta.

Prvi let zakupio je japanski milijarder Jusaku Maezava, koji je obećao da će povesti grupu umjetnika i kreativaca na prvo putovanje oko Mjeseca i nazad, kako bi što bolje obilježili ovaj istorijski događaj.

Drugi svemirski turistički let Staršip, objavio je SpejsIks, iznajmio je već poznati svemirski turista Denis Tito. Ako vam ime zvuči poznato – Tito je bio prvi svemirski turista u istoriji koji je odletio na Međunarodnu svemirsku stanicu još 2001. godine.

Ovog puta će na put oko Mjeseca povesti i svoju suprugu Akiko, za koju SpejsIks kaže da će biti jedna od prvih žena na takvom putovanju.

Objavljen je i okvirni plan leta.

Put bi trebalo da traje oko nedjelju dana, što će biti dovoljno vremena da Staršip odleti do Mjeseca, približi mu se na oko 200 kilometara, napravi jedan pun krug oko prirodnog satelita, a zatim se vrati na Zemlju.

Plan je da bračni par Tito krene na ovo romantično putovanje negdje poslije Maezavine misije. Za sada nije sasvim jasno kada bi to moglo da se desi. Ranije najave su govorile da bi prva turistička misija mogla biti lansirana 2024. godine.

Napomenimo i da Denis Tito trenutno ima 82 godine, a na ovo lansiranje mogao bi da ode sa 85 ili više godina. Ovo vjerovatno neće oboriti rekord Vilijama Šatnera, koji je sa 90 godina otišao na suborbitalni svemirski let, ali će postati najstariji astronaut koji je napustio Zemljinu orbitu, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana