Uskoro klonirani mamut

Agencije
Uskoro klonirani mamut

Moskva - Ruski naučnici namjeravaju da kloniraju mamuta koristeći tkivo i krv ove davno izumrle životinje, rekao je Sergej Fjodorov, šef odjeljenja postavki Muzeja mamuta "Lazarev" pri Institutu za primijenjenu ekologiju u Jakutsku, na sjeveru Rusije.

- Planiramo da kloniramo mamuta, a krv i analize tkiva pokazaće da li je to moguće. Cijeli svijet je uzbuđen zbog toga, rekao je on.

Fjodorov je dodao da se sada iz godine u godinu pronalaze novi ostaci mamuta zahvaljujući globalnom zagrijavanju i sve većem interesu za kupovinu kljova mamuta.

Analize krvi i tkiva mamuta daće veoma važne informacije i potvrdiće da li se mamut može klonirati, rekli su naučnici sa Instituta za primijenjenju ekologiju u Jakutsku.

Tokom nedavne ekspedicije, stručnjaci Ruskog geografskog društva i Sjeveroistočnog federalnog univerziteta proučili su dobro očuvani leš ženke vunastog mamuta, koji je otkriven prošlog avgusta na sibirskom ostrvu Mali Liakovski, u ruskom Arktičkom okeanu.

Šef ekspedicije Semen Grigorijev rekao je Frans presu da je životinja, stara oko 60 godina, umrla prije 10.000 do 15.000 godina.

On je dodao da je krv, koja je pronađena ispod stomaka mamuta koji je bio "zarobljen" u permafrostu, ostala u tečnom stanju, uprkos temperaturi od minus 17 stepeni Celzijusa.

- Postavlja se pitanje kako je krv mogla da ostane u tečnom stanju imajući u vidu da je stara barem 10.000 godina. A mišićno tkivo je bilo crveno, boje svježeg mesa, rekao je Semen.

Za projekat kloniranja, ruski stručnjaci potpisali su prošle godine sporazum sa genetičarom Hvangom Vuom Sukom iz južnokorejske Fondacije za biotehnološka istraživanja "Suam", koji je 2005. godine prvi uspio da klonira psa.

U slučaju uspjeha, DNK mamuta će biti ugrađen u jajne ćelije slonice koja bi, kao najbliži preživjeli rođak mamuta, nakon 22 mjeseca rodila mladunče davno izumrle vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana