Uređaj, bez kojeg ne možemo da zamislimo život, predstavljen je prije tačno 50 godina

GS
Foto: Profimedia

Mobilni telefoni danas više ne služe samo za glasovnu komunikaciju putem telefonske mreže.

Prije tačno 50 godina, 3. aprila 1973. godine, Martin Kuper, vođa istraživačke grupe u Motoroli, obavio je poziv koji će ući u istoriju. Ispred hotela Hilton Midtaun u Njujorku u ruku je uzeo prototip mobilnog telefona i nazvao svog "rivala", Džoela Engela, inženjera koji je radio u Bel Labsu.

Pred novinarima i fotografima, Kuper je nazvao Engela na fiksni telefon i tako otvorio eru mobilne telefonije. Ali, prvi komercijalno dostupni mobilni telefoni, na tržištu će se pojaviti tek deset godina kasnije. I tada su bili izuzetno veliki i skupi, a tek su rijetki mogli da sebi priušte broj mobilnog telefona i pretplatu.

Danas je gotovo nemoguće zamisliti život bez mobilnog telefona. I to ne bilo kakvog, već onog "pametnog". Ono što je na početku bio uređaj težak jedan kilogram s baterijom koja je mogla da izdrži pola sata, danas je uređaj težak tek nešto više od table čokolade, čija baterija može da traje i više od dana.

Mobilni telefoni danas više ne služe samo za glasovnu komunikaciju putem telefonske mreže. Oni su postali mnogo više. Uređaji veličine dlana danas su prozor u svet koji omogućava pristup internetu, društvenim mrežama, navigator koji će nas odvesti gdje želimo da idemo, fotoaparat, baterijska lampa, digitalni trener, pa čak i ljekar, prenosi b92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana