UN: Ozonski omotač Zemlje biće zacijeljen do 2040. godine

Tanjug
Foto: Ilustracija

Ozonski omotač Zemlje koji štiti planetu od ultraljubičastog zračenja za veći dio čovječanstva biće zacijeljen do 2040. godine, prema naučnoj studiji Ujedinjenih nacija koja je danas objavljena.

Takozvana ozonska rupa, koja je nekad bila smatrana za veliku prijetnju za čovječanstvo, biće sasvim zacijeljena iznad većeg dijela planete u roku od dvije decenije, prenosi Gardijan.

Na polovima Zemlje oprovak ozonskog omotača potrajaće duže, oblast iznad Arktika biće zuacijeljena do 2045, a oblast iznad Antarktika do 2066.

Prema naučnoj studiji, neophodno je da vlade preduzmu odlučne mjere i postepeno izbace iz upotrebe supstance koje uništavaju ozonski omotač.

- Akcija za oporavak ozonskog omotača je presedan za klimatske kampanjei izjavio je Peteri Talas, šef Svjetske meterološke organizacije (WMO), koja je danas predstavila studiju.

Talas je dodao da uspjeh u zacjeljivanju ozonskog omotača pokazuje šta "može i mora da se uradi" sa fosilnim gorivima da bismo ograničili efekat staklene bašte i smanjili globalno zagrijavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana