Umjesto zagrijavanja novo ledeno doba

Agencije
Umjesto zagrijavanja novo ledeno doba

Moskva - Ruski naučnici odbacuju teze o globalnom zagrijavanju i najavljuju za 2014. godinu nastanak "malog ledenog doba", prenose agencije.

Naučnici su do sada bilježili zagrijavanja klime. Otopljavanje na Zemlji počelo je u drugoj polovini 18. vijeka, sa početkom industrijske revolucije.

Upravo zato smatra se da je ovaj proces povezan sa antropogenskim uticajem. Čovječanstvo povećava emisiju ugljen-dioksida, koji prouzrokuje efekat "staklene bašte".

Međutim, ruski naučnik Vladimir Baškin ne slaže se sa ovim mišljenjem. On tvrdi da promjena klime ima cikličan karakter i da nije nikako povezana sa ljudskom djelatnošću.

On, sa kolegom Raufom Galiulinim iz Instituta za fundamentalne probleme biologije Ruske akademije nauka, dokazuje da je današnje otopljavanje tek odjek izlaza planete iz "malog ledenog doba" i uskoro nam, naravno prema geološkim razmjerama, predstoji ulazak u novo ledeno doba.

Malo ledeno doba nastaje sa periodom od nekih 500 godina. Prethodni je bio sredinom proteklog milenijuma, kada se u Engleskoj zaledila Temza, Holanđani su se klizali na klizaljkama, a u Rusiji su stranci bili obuzeti strahom kada su vidjeli da drveće puca od mraza.

Periodi zahlađenja i otopljavanja imaju interval od nekih 30 do 40 godina. Na primjer, u Rusiji je bilo otopljavanje 30-ih godina prošlog vijeka, kada je bila moguća navigacija Sjevernom morskom maršrutom, zatim je bilo zahlađenje u ratno doba, pa 70-ih otopljavanje...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana