Ukradeni novac sa kartica klijenata poklanjaju siromašnim

Glas Srpske
Ukradeni novac sa kartica klijenata poklanjaju siromašnim

VAŠINGTON - "Anonimni" ponovo napadaju, jer prema pisanju agencije AP, ova grupa hakera sada se okomila na privatnu nevladinu kompaniju "Stratfor", te su navodno ukrali lične podatke o hiljadama njenih klijenata, uključujući i brojeve kreditnih kartica.

Jedan je haker rekao da im je cilj da "skinu" novac s kartica čije su brojeve ukrali, te da ih doniraju onima kojima je to najpotrebnije, a neki klijenti "Stratfora" već su prijavili neovlašćene transakcije s njihovih računa.

"Anonimni" su na "Tviteru" ostavili i poruku za ovu kompaniju: "Niste više tako privatni i sigurni", jer "Stratfor" je kompanija koja svojim klijentima pruža političku, ekonomsku i vojnu analizu kako bi im pomogla u smanjenju rizika u poslovanju.

Među klijentima "Stratfora" su i Armija Sjedinjenih Američkih Država, Vazduhoplovne snage SAD i Policija Majamija.

Ostatak liste, za koju "Anonimni" kažu da predstavlja tek djelić njihove krađe, čine banke, pravosudni organi, firme koje rade na pitanjima odbrane i visokotehnološke kompanije poput "Epla" ili "Majkrosofta".

Ono što može zabrinuti velike kompanije je najava da je ovo samo početak novih hakerskih napada, jer "Anonimni" imaju podugačku listu potencijalnih meta koje će vjerovatno napasti tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Do sada su ukrali oko 200 gigabajta podataka "Stratforovih" klijenata koje će s vremenom objaviti na mreži. Dio je već prekjuče objavljen.

Do podataka o bankovnim karticama navodno su došli zbog toga što te informacije nisu bile šifrovane, što je, kako kažu u AP, velika sramota za jednu kompaniju čije je poslovanje povezano s računarskom bezbjednošću.

Iz "Stratfora" nisu htjeli da puno komentarišu cijeli slučaj. Objavili su samo da je došlo do upada u sistem i da su zbog toga obavijestili nadležne službe, a predstavnik kompanije Fred Barton rekao je da hakeri žive u nekom svom svijetu, gdje, jednom kada odluče da napadnu neku kompaniju, jako je teško odbraniti se od njih.

"Anonimni" su na mreži objavili i potvrde plaćenih donacija od novca sa ukradenih brojeva računa. Tako su s računa Alena Bara uplatili oko 700 dolara različitim humanitarnim organizacijama. Zanimljivo je da je riječ o penzionisanom stručnjaku za bezbjednost koji je bio zadužen za borbu protiv sajber kriminala u bankama, a sada je i sam postao žrtva hakera.

Ideja "sajber Robina Huda", odnosno hakera koji kradu novac bogatima i daju ga siromašnima nije se svidjela Kodiju Saltenfasu, koji je ogorčen jer su mu hakeri počistili račun:

- Zašto ja? Pa ja nisam bogat! - izjadao se on novinaru agencije AP.

S obzirom na količinu ličnih podataka kojih su se hakeri dokopali, može se očekivati sve veći broj ljutitih korisnika sa čijih će računa "Anonimni" uplaćivati novac.

"Anonimni" su ranije preuzeli odgovornost za napade na kompanije poput "Vize", "Master karda" i "Pej pala", nekih muzičkih producentskih kuća, pa čak i na Sajentološku crkvu.

Milionska "donacija"

Hakeri su najavili da namjeravaju da "doniraju" ukupno milion dolara različitim humanitarnim organizacijama sa računa čijih su se brojeva dokopali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana