Uhvaćen trenutak nakon Velikog praska?

nasa.gov
Uhvaćen trenutak nakon Velikog praska?

Nasin svemirski teleskop izgleda da je uhvatio magličastu, gromuljlastu svjetlost prvih objekata nastalih u univerzumu sa najvećom preciznošću do sada.

Ti objekti, koje je snimio svemirski teleskop „Špicer”, mogle bi biti ili masivne zvijezde ili proždrljive crne rupe. Previše su daleko da bi se razaznali pojedinačno, ali „Špicer” je uhvatio nov, ubjedljiv dokaz onoga što bi mogla biti kolektivna putanja njihove infracrvene svjetlosti.

Vjeruje se da je Veliki prasak „pokrenuo” univerzum prije oko 13,7 milijardi godina. U početku on je bio previše topao i gust da bi čestice mogle biti stabilne, ali onda su se formirali prvi kvarkovi, koji su grupisanjem načinili protone i neutrone i, vremenom, prve atome.

Poslije oko 500 miliona godina, prve zvijezde, galaksije i crne rupe dobile su svoj oblik.

Naučnici ne mogu sigurno da potvrde da objekti koje su vidjeli potiču s početka univerzuma, ali kažu da je to najvjerovanije objašnjenje.

„Ti objekti bi bili nevjerovatno svjetli”, kazao je Aleksandar Saša Kašlinski iz Nasinog svemirskog centra „Godar”.

„Ne možemo još uvijek da isključimo misteriozne izvore ove svjetlosti koja bi mogla da dolazi od susjednog univerzuma, ali sve je vjerovatnije da smo načas uhvatili sliku jedne drevne epohe.”

„Špicer” je registrovao ove strukture nakon posmatranja dva dijela neba preko 800 sati. Teleskop „gleda” infracrenom svjetlošću, niskotalasnim opsegom elektromagnetnog spektra koji ima manje energije od optičkog svjetla.

Istraživači su sa slika prvo uklonili sve poznate zvijezde i galaksije, a ono što je ostalo bile su grumene strukture u šablonu koji se dešava kad se veoma udaljeni objekti grupišu.

Svjetlost koju je „Špicer” uhvatio najverovjatnije je putovala milijardama godina da stigne do nas; počela je kao optička ili ultraljubičasta svjetlost ali se vremenom rastegla dok nije postala infracrvena.

Iako je „Špicer”, lansiran 2003. na put oko Sunca, napravio iskorak u posmatranju ovih objekata, naučnici očekuju da će teleskop „Džejms Veb” , infracrvena opservatorija koja će biti lansirana 2018, dovesti do ogromnog napretka u njihovom razumjevanju.

„Špicer nam daje veom zanimljive nagvještaje, ali Džejms Veb će nam reći kako je izgledala era kad su se upalile prve zvijezde”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana