U Jerusalimu pronađen zlatni prsten star 2.300 godina (FOTO)

GS
Foto: Telegram

Blista skoro kao nov, a star je 2.300 godina - u Jerusalimu je prilikom iskopavanja pronađen veoma dobro očuvan zlatni prsten koji mijenja ukupnu sliku tadašnjeg grada. Našla ga je trudnica.

Moguće je da prsten donese nova saznanja o nastanku Jerusalima. Ukrašen je crvenim dragim kamenom i pripadao je ili d‌jetetu ili d‌jevojci. Potiče iz helenističke epohe, saopštila je nadležna izraelska služba, piše Deutsche Welle, a prenosi RTCG.

Jedna radnica je pronašla prsten prilikom prosijavanja zemlje. Ona je dio tima koji radi na arheološkim iskopavanjima koja su zajednički pokrenuli izraelski Zavod za Stari vijek i Univerzitet Tel Aviv.

Iskopavanja se vrše na lokaciji "Davidov grad".

"Ođednom sam vid‌jela da nešto sija. Odmah sam uzviknula da sam pronašla prsten", rekla je radnica. 

Dodala je da je u cijelom timu zavladalo uzbuđenje.

"To je veoma uzbudljiv komad, tako nešto ne nalazi se svaki dan", kazala je ona.

Dodala je da je zapravo oduvijek željela da pronađe nešto od zlata.

"Veoma sam srećna da mi se san ostvario i to jednu ned‌jelju prije mog porodiljskog bolovanja", kazala je ova trudnica.

Stil prstena ukazuje na persijsku i ranu helenističku epohu od kasnog 4. do ranog 3. vijeka prije Hrista.

"U to doba ljudi su počeli da daju prednost zlatu sa dragim kamenjem u odnosu na izgravirano zlato", navodi se u saopštenju. 

Zlatni prsten je jedan od niza iskopanih predmeta i građevina, koji su pronađeni na gradilištu na parkingu Givanti u "Davidovom gradu".

Naučnici koji učestvuju u projektu iskopavanja kažu da će sve te iskopine doprinijeti stvaranju drugačije slike o stanovnicima Jerusalima rane helenističke epohe.

Pošto su ranije strukture i iskopani predmeti iz tog perioda bili rijetki, naučnici su pretpostavljali da je Jerusalim tada bio mali grad, ograničen na vrh jugoistočne padine - "Davidov grad" - i da je raspolagao sa ograničenim resursima.

Sada naučnici tumače iskopane građevine i zlatne predmete kao pokazatelj da je ekonomija cvjetala i da je grad čak mogao da ima elitni status i u to vrijeme.

2300 yr old gold ring was discovered in the City of David during archaeological excavations conducted by the Antiquities Authority & the University of Tel Aviv.

The small sized ring belonged to a child who lived in Jerusalem during Hellenistic times. https://t.co/tSqCNHhLuJ pic.twitter.com/HOd0qxdBta

— Shiri_Sabra (@sabra_the) May 27, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana