U Bugarskoj pronađeni zlatnici iz vremena cara Justinijana

GS
U Bugarskoj pronađeni zlatnici iz vremena cara Justinijana

SOFIJA- Pet zlatnika iz vremena Justinijana Velikog pronađeno je tokom arheoloških iskopavanja u selu Debnevo na severu Bugarske, rekao je danas Stilijan Ivanov iz Nacionalnog arheološkog instituta pri Bugarskoj akademiji nauka.

Ekipa arheološke ekspedicije koja je istraživala tvrđavu Kaleto iznad sela pronašla je novčiće razbacane po podu izgorele naseobine iz vremena vladavine  bugarskih kraljeva Simeona i Petra. 
    
"Dva od njih su teško oštećena u požaru. Ono što je zanimljivo za novčiće je da su mnogo stariji od ranosrednjovekovnog naselja u kome su pronađeni. Datiraju iz 6. veka, iz vremena cara Justinijana I", rekao je Ivanov, prenosi agencija BTA.
    
Vlasnici stana su za sobom ostavili sav inventar, uključujući dva gvozdena srpa, gvozdeni alat, kopču za pojas, tri bronzane prstene, keramičke posude različitih veličina. Po tome se može suditi da su se bavili poljoprivredom, napomenuo je Ivanov.
    
Prema njegovim rečima, deo zidova tvrđave je dobro očuvan, dok su ostali stradali jer je materijal od njih upotrebljen za izgradnju obližnjeg naselja. 
    
Istraživanja na tvrđavi Kaleto iznad Debneva započeta su 1974. godine i nakon nekoliko arheoloških sezona obustavljena su u narednim decenijama. Iskopavanja su nastavljena 2019. zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i opštine Trojan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana