Tigrasti komarac prijeti sjeverozapadnoj Evropi i Balkanu

Tanjug
Tigrasti komarac prijeti sjeverozapadnoj Evropi i Balkanu

LIVERPUL - Klima u sjeverozapadnoj Evropi i na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti, upozoravaju britanski stručnjaci s Liverpulskog univerziteta.

Klimatske promjene u ovim regionima, naime, dovode do sve blažih zima i sve toplijih ljeta, što pogoduje tigrastim komarcima, prenosi AFP.

Oni su se prvi put pojavili u Evropi 1979. godine u Albaniji, a sada ih ima u više od petnaest zemalja na jugu Evrope.

Azijski tigrasti komarac, čije je naučno ime "aedes albopictus ", karakterističan je za tropske i suptropske predjele Jugoistočne Azije, a može da prenese virus Zapadnog Nila, žutu groznicu, denga groznicu, japanski encefalitis i druge bolesti.

Tokom 2007. ovaj komarac je izazvao izbijanje bolesti čikungjuna, koja napada zglobove, u italijanskoj provinciji Raveni. Tri godine kasnije donio je virus denga groznice u Francusku i Hrvatsku.

Same vremenske prilike ne ukazuju sa sigurnošću da će se tigrasti komarac proširiti na neku oblast, napominju liverpulski stručnjaci. Od značaja su i vegetacija i tip zemljišta.

Sredinom šezdesetih godina, tigrasti komarac se mogao naći samo u Indiji i još nekim dijelovima Azije, kao i na šačici pacifičkih ostrva. Otada se proširio na Sjevernu i Južnu Ameriku, karipske zemlje, Afriku i Bliski istok, uglavnom posredstvom transporta robe.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana