Tesli nisu dali da spasi svet!

vesti-online.com
Tesli nisu dali da spasi svet!

Sent Galen - Akcija Sat za našu planetu, u kojoj je proteklog vikenda radi skretanja pažnje na uništavanje ljudske okoline u više od 4.000 gradova širom svijeta na sat vremena isključivana struja, ponovo je u centar pažnje dovela srpskog naučnika Nikolu Teslu koji je početkom 20. vijeka bio na pragu da otkrije put korišćenja nepresušnih resursa kosmičke energije. Tim povodom razgovarali smo s Petrom Stojanovićem, osnivačem ogranka udruženja "Tesla sosijeti" u švajcarskom St. Galenu.

Udruženje je s ciljem da promoviše srpskog naučnika i njegova dostignuća osnovano 2004, a do danas je uspjelo da okupi i značajna naučna imena, među kojima je i Mihaela Krausa, autora knjige "Kako je Nikola Tesla pronašao 20. vijek".

- Pronalaskom naizmeničnog elektromotora i niza drugih patenata iz područja fizike i elektrotehnike, Tesla je mnogo doprineo zaštiti ljudske okoline, ali da je došlo do realizacije njegovog patenta za korišćenje kosmičke energije, akcija Sat vremena za našu planetu ne bi ni bila potrebna - kaže Stojanović, koji, naravno, akciju podržava.

Stojanović upućuje i na pomenutu knjigu Mihaela Krauzea koji na strani 364 (podnaslov Slobodna energija) govori o Teslinom patentu br. 685 957 kojim je srpski naučnik 1901. godine opisao kako kosmičku energiju pretvoriti u korisnu električnu.

O ovoj energiji do danas je sve ostalo u domenu fantazije, ali ima i onih koji tvrde da je Tesla početkom tridesetih godina uspio da svoj automobil Pierce - Arrow pomoću antene "tankuje" kosmičkom energijom. Najuvjerljiviji branitelj ove teze je njemački pronalazač Klaus Jebens, koji u svojoj knjizi "Snaga iz univerzuma" ("Die Uhrkraft aus dem Universum"), tvrdi da se njegov otac Hajnc, tadašnji direktor njemačke Pronalazačke kuće, s Teslom 1930. vozio u njegovom električnom automobilu. Jebens na 23. strani svoje knjige to i dokumentuje faksimilom očeve pribilješke koju je u njegovoj arhivi pronašao kao dugo čuvanu "strogu tajnu".

"Vesti" su izvjestile o ovoj knjizi i u to vrijeme u Hamburgu posjetile Klausa Jebensa. Njegove tvrdnje da je to bila kosmička energija, osporene su tvrdnjom da je Nikola Tesla svoj automobil "tankao" strujom iz električne centrale na Nijagari, a ne energijom iz kosmosa.

- U svakom slučaju i tu se radi o epohalnom izumu bežičnog prenosa električne energije koji do danas nije rešen, jer su mu profiteri taj patent sakrili zbog nemogućnosti naplaćivanja struje koja se prenosi bežično - kaže Stojanović, poznati promoter Teslinog djela, koji naglašava da je Tesla danas više političko nego naučno pitanje, i da će srpski naučnik postati još aktuelniji kada se smanje rezerve nafte, a svijetla zbog nedovoljne alternativne energije, i bez organizovanih akcija počnu još češće da se gase.

Baterije nisu budućnost

- Da je došlo do realizacije Teslinog patenta o bežičnom prenosu električne energije ili njegovoj tezi o korišćenju kosmičke energije, danas bi se svetom vozili isključivo električni automobili, jer ne bi bilo tih skupih i nedovoljno dobrih baterija. Budućnost neće pripasti litijumskim baterijama, već Teslinoj zamisli o bežičnom prenosu električne energije - uveren je Stojanović.

Auspuh je nepotreban

- Prema njemačkom pronalazaču Klausu Jebensu (koji i sam radi na pronalasku alternativne električne energije) automobili u svijetu za dan potroše 12 miliona tona nafte, a Teslin automobil Pierce-Arrow auspuh nije ni imao - podseća Stojanović, veliki pobornik električnog automobila "Tesla - Roadster".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana