Tesla ponovo osvaja svijet

Dragana Keleč
Tesla ponovo osvaja svijet

Njujork - Naučna fondacija "Nikola Tesla" organizuje 11. januara u Njujorku komemorativnu konferenciju u čast jednog od najznačajnijih svjetskih naučnika, čija će tema biti "Uvođenje Tesle u nastavni plan i program".

Rekao je to "Glasu Srpske" predsjednik i osnivač Naučne fondacije "Nikola Tesla" u Filadelfiji Nikola Lončar.

- Konferencija će se održati u hotelu "Njujorker" u Njujorku, gdje će se okupiti najveći svjetski umovi, naučnici, inženjeri, tumači alternativne energije, eksperti inovacija, umjetnici i Tesla entuzijasti, i odati čast ovom naučniku - kazao je Lončar.

U Teslinoj fondaciji su istakli da će na konferenciji glavni predavači biti predsjednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu Džejn Alkorn, reditelj dokumentarnog filma "Fragmenti sa Olimpusa vizija Nikole Tesle" Džozef Sikorski i samostalni istraživač, kao i urednik i voditelj radio emisije "What on Earth is Happening" Mark Pasio.

- Na ovoj smotri Teslinih entuzijasta, inovatora i naučnika, posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa najnovijim istraživanjima iz oblasti u kojima je Tesla radio - naglasio je Lončar.

Prema njegovim riječima, neki od glavnih predavača su Aleksandar Protić, Geri Peterson, Vladimir Vujičić Filip i Brajan Jetser.

- Kao i prošle godine, večernji časovi su rezervisani za dodjelu nagrade "Teslin duh". Ove godine značajan je broj dobitnika ovog priznanja za inovacije u različitim poljima. Prvi put ćemo dodijeliti veliki "Teslin duh", trofej za najznačajniji doprinos u 2013. po izboru publike - istakao je Lončar i dodao da je cilj Tesline naučne fondacije promocija lika i djela ovog velikana kroz podizanje svijesti o njegovim dostignućima i doprinosima 21. vijeku.

- To podrazumijeva promociju njegovih patenata i inovacija koje su primjenjive u gotovo svim modernim potrebama - istakao je Lončar.

Doprinos

Nikola Tesla je, kako ističe Lončar, dao svoj najveći doprinos svjetskom naučnom i tehnološkom razvoju kao naučnik i pronalazač rotacionog magnetnog polja, te kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije zasnovane na naizmjeničnoj struji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana