"Tesla" pod inflatornim pritiskom

Srna
Foto: tesla

VAŠINGTON - Glavni izvršni direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask rekao je da se ovaj proizvođač električnih automobila i njegova kompanija za izradu svemirskih letjelica "Spejs iks" suočavaju se sa značajnim inflatornim pritiskom u smislu sirovina i logistike.

Mask je, takođe, na "Tviteru" postavio pitanje o izgledima za stopu inflacije i rekao da njegove kompanije "nisu same", retvitujući članak u kojem se kaže da je sukob između Ukrajine i Rusije podigao cijene roba na najviši nivo od 2008. godine.

Ukrajinska kriza dovela je do skoka cijena metala koji se koriste u automobilima - od aluminijuma u karoseriji do paladijuma u katalitičkim konvertorima do visokokvalitetnog nikla u baterijama električnih vozila - i kupci će vjerovatno platiti račun.

Rastuće cijene sirovina izazvale su zabrinutost u vezi sa ekonomijom električnih vozila, jer se prevaziđeni proizvođači automobila i startapi pripremaju da lansiraju nove automobile ove godine nakon što su prevazišli probleme u vezi sa nedostatkom čipova.

Pored toga, geopolitički izazovi koji proizilaze iz ukrajinske krize uticali su na rad fabrika u SAD i otežali posao dobavljačima sirovina. Analitičari kompanije "Vels Fargo" su primjetili da su cijene nikla, ključnog materijala koji se koristi u baterijama, porasle za 130 odsto, dok su kobalt, litijum i aluminijum ove godine porasli za 16 odsto na 88 odsto.

"Tesla" je prošle nedjelje podigao cijene svojih popularnih si-ju-vi vozila i limuzina u Kini i SAD za 1.000 dolara. I "Tojota" je najavila da će smanjiti proizvodnju zbog problema u lancu snabdijevanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana