Svemirski avion koji za nekoliko časova može da obiđe Zemlju VIDEO

BBC
Svemirski avion koji za nekoliko časova može da obiđe Zemlju VIDEO

London - Naučnici testiraju novi motor koji bi mogao da lansira avion u svemir i revolucionarno izmjeni način putovanja, tako što bi nam omogućio da za svega nekoliko sati stignemo da bilo koje tačke na Zemlji.

Osamdeset metara dugačak svemirski avion "skajlon" poletao bi sa obične aerodromske piste, ali bi na visini od 30 metara i izvan Zemljine atmosfere letio pet puta brže od zvuka.

 Hibridni motor "sabre", koji je razvila britanska kompanija Reaction Engines Limited (REL), funkcioniše na dva načina: kao običan mlazni motor i kao raketni motor, a poslije uspješno izvedenih testova treba da bude predstavljen na Međunarodnom aeromitingu u Farnborou, u Engleskoj.

Proizvođači se nadaju da će se motor dobro pokazati te da će im investitori staviti na raspolaganje 300 miliona evra neophodnih za uvođenje projekta u završnu fazu.

- Mogli bismo da svedemo vrijeme neophodno za odlazak do bilo koje tačke na svijetu na svega četiri sata. Istovremeno dobićemo avion koji može da poleti u svemir i zamjeni skupe rakete za jednokratnu upotrebu koje danas koristimo - izjavio je za generalni direktor REL Alan Bond za BBC.


"Skajlonov" inovativni pogonski motor koristi propulzivni pogon da bi stigao da ivice Zemljine atmosfere prije nego što prebaci na raketni modus i uđe u orbitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana