Švedski naučnici stvorili “nemogući” materijal

RTRS
Švedski naučnici stvorili “nemogući” materijal

Stokholm - Iako ne izgleda previše impresivno, naučnici sa Univerziteta Upsala u Švedskoj novootkrivenu formu magnezijum karbonata nazivaju „nemogućim” materijalom, prenosi RTRS.

Nazvan apsalajt, ovaj visokoporozni materijal postavio je novi rekord kada je upijanje vode u pitanju, sudeći po saopštenju naučnika.

Oni očekuju da će novi materijal imati širok spektar primjene, od kontrole vlage u procesima koje koriste farmaceutska i tehnološka industrija do upijanja toksina nakon hemijskih nesreća i prolivanja nafte.

- Bez obzira na to što se već decenijama tvrdi u naučnoj literaturi, otkrili smo da ovaj amorfni magnezijum karbonat može biti napravljen korišćenjem prostih procesa - tvrdi jedan od autora studije, Johan Gomez.

Apsalajt je prvi put napravljen 2011. godine, ali je naučnicima bilo potrebno vrijeme za dodatnu analizu i fina podešavanja kako bi bili sigurni da su zaista stvorili „nemogući” materijal.

Nova forma posjeduje najveći izmjereni površinski prostor za takozvani karbonat i prepun je praznih pora čiji prečnik iznosi manje od 10 nanometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana