“Suramin” – lijek budućnosti

Agencije
“Suramin” – lijek budućnosti

London - Lijek nazvan “suramin” mogao bi da u budućnosti liječi autizam, prenose agencije.

“Suramin” je već korišten za liječenje bolesti spavanja u Africi, a na testovima na miševima pokazao je da uklanja simptome slične simptomima autizma.

Ovaj lijek uskoro će biti testiran na oboljeloj djeci.

Na molekularnom nivou, ovaj lijek normalizuje konekcije u mozgu i signalizaciju između ćelija i uticaje na metabolizam, za koje se smatra da su temelj poremećaja, tj. autizma.

Lijek djeluje na ćelijski sistem koji proizvodi “odgovor” organizma na stres.

Američki naučnici otkrili su da lijek popravlja 17 tipova abnormalnosti povezane sa autizmom na genetski modifikovanim miševima, gdje uključuju i probleme društvenog ponašanja.

Autizam je široko rasprostranjeno stanje, uglavnom primijećeno kod dječaka, koje utiče na sposobnost osobe na socijalizaciju i komunikaciju i ima razoran uticaj na čitav život.

- Naša teorija kaže da se autizam dešava, jer se ćelije “zaglave” u odbrani organizma, pa ne mogu normalno komunicirati između sebe, što utiče na moždani razvoj i funkcije - kaže profesor Robert Navio, zamjenik direktora Centra za mitohondrijalne i metaboličke bolesti na Univerzitetu u Kaliforniji.

Naravno, od ispravljanja abnormalnosti kod miša do liječenja autizma kod ljudi dalek je put - ističu naučnici.

Testiranje je još u ranoj fazi razvoja, ali postoje mišljenja da će ovaj pristup dovesti do razvoja nove vrste lijekova za autizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana