Stvoren prvi polu-vještački mikrob sa novim oblikom DNK

Independent
Stvoren prvi polu-vještački mikrob sa novim oblikom DNK

Naučnici su stvorili prvi "polu-vještački" mikroorganizam sa genetskim kodom različitim od svakog drugog oblika života na Zemlji.

Stručnjaci vjeruju da je ovaj poduhvat prvi korak ka stvaranju novih mikroba sa industrijskom ili medicinskom primenom.

Polu-vještački mikrob, genetski modifikovana bakterija ešerihija koli, ima dodatni, vještački dio DNK. Umjesto uobičajene četiri baze – G,C, T, A koje čine dva seta povezanih parova heliksa – novi mikroorganizam ima šest (dodate su baze X i Y).

Naučnici kažu da se polu-vještačka bakterija replikuje normalno i da može da prenosi genetske informacije na buduće generacije. Međutim, dodatni par baza bakterija nije mogla da primjeni na stvaranje novih proteina.

Studija objavljena u žurnalu Nature predstavlja prvi uspjeh u stvaranju genetski modifikovanog mikroba koji može da se replikuje sa genetskim kodom drugačijim od onog koji je postojao od nastanka života na Zemlji.

U budućnosti bi trebalo dobiti mikroorganizme koji iz dodatnog para baza mogu da stvore nove vrste proteina iz mnogo šireg spektra aminokiselina, od postojećih dvadesetak.

"Mogli bismo da napravimo nove proteine od novih vještačkih aminokiselina, zahvaljujući čemu ćemo imati moć da ih primjenjujemo u dijagnostici i terapijama", kaže profesor Flojd Romesberg iz Instituta Scripps Research u La Joli (Kalifornija).

"Moguća je primjena i u stvaranju nanomaterijala".

Istraživači ističu da je opasnost da novi oblici života zažive i van laboratorije veoma mala, budući da ne mogu da se replikuju, ukoliko konstantno ne dobijaju hranu za baze X i Y, odnosno sintetičke hemikalije pod nazivom "d5SICS" i "DnAm" koje ne postoje u prirodi.

Takođe, bakteriji je potreban specijalan protein koji prenosi nove baze u ćelijama mikroba. Protein transporter u ovom slučaju potiče od algi i ako on ili X i Y baze nisu prisutni, ćelije se mijenjaju u svoj prirodni genetski kod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana